“Neobilježeni ribarski brodići, koji rade zajedno s hrvatskim snagama, odgovorne su za neprijateljstva i nezakonite akcije”, stoji u saopštenju lidera Liberlanda.

 

Nakon što su na “ničijoj zemlji” između Hrvatske i Srbije proglasili nezavisnu državu Liberland, osnivači ove „mikro države“ optužuju Hrvatsku za invaziju.

“Neobilježeni ribarski brodići, koji rade zajedno s hrvatskim snagama, odgovorni su za neprijateljstva i nezakonite akcije”, stoji u saopštenju lidera Liberlanda. Predsjednik samoproglašene države Vit Jedlička tvrdi da je do sad nad najmanje 35 ljudi, koji su htjeli da stupe na teritoriju Liberlanda, primijenjena sila kao i da je stotinak osoba završilo pred hrvatskim sudovima.

U saopštenju se navodi da je posljednji takav slučaj zabilježen u četvrtak (18. juna) kada je hrvatska policija uhapsila stranog državljanina Ulrika Gesel Hagensena koji je pokušao da uđe na teritoriju Liberlanda. I sam Jedlička je do sada dva puta uhapšen poslije čega je završio na Prekršajnom sudu u Belom Manastiru gdje mu je izrečena novčana kazna. Inače, Jedlička je sredinom aprila ove godine, zajedno sa još nekoliko osoba, postavio zastavu Liberlanda na spornom području i tada proglasio nezavisnu državu.

Liberland se nalazi na hrvatskoj strani Dunava, ali je riječ o području koje katastarski pripada Srbiji. Ima površinu od oko sedam kvadratnih kilometara bez ikakve infrastrukture, a Jedlička najavljuje da će tu izgraditi poreski raj.

 

Izvor: vecernji.hr