Prvenstvo BiH u košarci započeće u subotu utakmicama prvog kola, a Mladost iz Mrkonjić Grada i trebinjski Leotar žele plasman u Ligu 6.

Trener Mrkonjićana Goran Sladojević rekao je da njegova ekipa ima cilj da ponovi dobra izdanja iz prošlih sezona kada su bili u vrhu.

– Okosnica tima je ostala i možemo da izborimo plasman u vrh tabele kao proteklih sezona kada je Mladost ligaški dio takmičenja završavala na prvom mjestu – rekao je trener Mladosti Goran Sladojević.

Leotar ima visoke ambicije i cilja plasman u Ligu 6, a novi trener Dragoljub Vidačić okupio je respektabilan sastav.

– Još se uigravamo, ima mnogo prostora za napredak i što prvenstvo bude odmicalo, igraćemo sve bolje. Respektujemo svakoga, ne potcjenjujemo niti precjenjujemo sebe, ali imamo kvalitet da ispunimo ciljeve rukovodstva i izborimo plasman među šest najboljih ekipa BiH – rekao je Vidačić.

Varda HE iz Višegrada nada se da će zauzeti jedno od prvih pet mjesta koja vode u Ligu 6.

– Imamo kvalitet da se plasiramo među prvih pet ekipa što bi nam donelo plasman u Ligu 6. Ipak, ne zanosimo se mnogo pošto i su ostale ekipe kvalitetne – istakao je trener Dušan Radović.

Slično mišljenje vlada i u Građanskom iz Bijeljine.

– Vjerujem da opstanak u Ligi nećemo dovoditi u pitanje i da ćemo se boriti za jedno od prvih pet mjesta – kazao je trener Sabahudin Bašović.

Heo je debitant ove sezone, ali je košarka u ovom rangu takmičenja ranije već igrana u Bileći kada je postojao klub koji se zvao Hercegovac.

– Kao debitantu naš jedini cilj je da izborimo opstanak i vjerujem da smo u stanju to da uradimo – rekao je trener Bilećana Boris Jokanović.

U prvom kolu, koje je na rasporedu večeras, sastaju se: Široki – Spars (18.30), Čelik – Leotar (19), Mladost – Sloboda (19), Kakanj – Heo (19.30), Zrinjski – Varda (20), Građanski – Posušje (19). Slobodna je ekipa Bosne.

Liga 6 BiH

Ove sezone pravilo zaštićenog godišta (svaka ekipa tokom svih 40 minuta na parketu mora imati barem jednog igrača mlađeg od 21 godine) važiće samo u ligaškom dijelu takmičenja, dok se neće primjenjivati u Ligi 6. Prvih pet ekipa sa tabele na kraju ligaškog dijela takmičenja izboriće pravo nastupa u Ligi 6, gdje će im se priključiti jedini predstavnik BiH u Jadranskoj ligi Igokea.

 Izvor: Glas Srpske