Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobjede nad fašizmom pokazala je impresivnu vojnu tehniku i jedinice ruske armije, koja ide u korak sa svjetskim trendovima, ocijenio je vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski.

On je naveo da je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina bio vrlo umjeren i bez političkih poruka, dok je nastup vojne tehnike bio impresivan “sa porukom da ruska vojska u konvencionalnom i nuklearnom pogledu slijedi sve trendove u svijetu”.

Lazanski je rekao da je na paradi prikazana vrlo šarolika lepeza jedinica specijalnih snaga, što pokazuje da ruski vojni vrh toj vrsti ratovanja posvećuje posebnu pažnju.

“Prikazana je masovnost, dobro su obučeni i što je najvažnije svi su jako dobro raspoloženi. To se zove pobednička nacija”, rekao je Lazanski za RTS.

On je naveo da će ruske oružane snage u narednih 15 godina potrošiti oko 100 milijardi dolara za nabavku novog naoružanja, što je najveća investicija od kraja Hladnog rata.

“Putin jako ulaže u svoje oružane snage i ruska armija se nalazi u procesu vrlo kvalitetne transformacije, gde će i u konvencionalnim snagama prestići Amerikance”, rekao je Lazanski.

Izvor: Nezavisne novine