U srednjevjekovnom gradu Klobuku, nadomak Trebinja, u utorak 18. juna je počelo snimanje novog filma proslavljenog reditelja Emira Kusturice, čiji je radni naslov „Na mliječnom putu“. Snimanje se nastavlja u četvrtak u selu Uvjeća, pa zatim u centru grada na Trebišnjici.

Da podsetimo, film „Na mliječnom putu“, zasnovan je na rediteljevoj priči „U zmijskom zagrljaju“, iz zbirke „Sto jada“ čije je drugo izdanje nedavno objavila Kompanija „Novosti“. Film će se sastojati iz tri dijela – priče o zmiji, ljubavi i monaštvu. Jedan dio snimljenog materijala za ovaj film, pod imenom „Pravoslavlje“, prikazan je na otvaranju bioskopa u Andrićgradu, oktobra prošle godine. U ovoj priči, kao i u cijelom filmu glavnu mušku ulogu, pravoslavnog monaha tumači sam reditelj. Već taj segment bio je dovoljan da zagolica maštu publike: hercegovački krš, Kusturica u koži monaha, molitva u kamenoj ćeliji… Kroz vinograde monah stiže na liturgiju u manastir Tvrdoš. Tu puni ruksake kamenom, i kreće prema vrhu brda, da bi sav taj životni teret sručio niz liticu…

Glavnu žensku ulogu u novom Kusturičinom filmu tumačiće italijanska diva Monika Beluči, a jedna od bitnih rola povjerena je Slobodi Mićalović. Film se pravi u meksičkoj produkciji, a njegova premijera trebalo bi da bude početkom maja u Kanu. Uz manje pauze, biće sniman do kraja oktobra.

Prema ranijim najavama, Monika Beluči će u Trebinje doputovati krajem jula ili početkom avgusta i biće smještena u jednom od trebinjskih hotela.

(izvor: novosti.rs)