Štednja električne energije može biti efikasna ako se zna koji aparati troše mnogo struje. Ušteda se može postići vrlo jednostavnim metodama i to čak za 40 procenata.

Kod kupovine novih aparata treba voditi računa da se odaberu ekonomični potrošači. Naljepnica na uređaju nam pomaže da napravimo bolji izbor pri kupovini kućnih aparata jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja. Slovne oznake od „ A ”do„ G ” ukazuju na kvalitet uređaja što se tiče energetskih i drugih osobina, a uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu „A ”.

Energetski razredi „ A ”, „ A + ” i „A + + ” spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka „ + ” i „ + + ”  označava da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju „ A ”.

Evo nekoliko primjera. Mašina za pranje sudova energetskog razreda „A” u odnosu na uređaj klase „ C ” ima za 27 odsto manju potrošnju električne energije. Frižider klase „A + ” ima upola manju potrošnju nego frižider klase „ C ”. Sijalice klase „ A ” i do 80 procenata manje troše od „običnih”.

Ali, ušteda se ne postiže samo kupovinom energetski efikasnijih uređaja, već i ispravnim korišćenjem i njihovim održavanjem. Korišćenjem uređaja u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača, ili promenom našeg ponašanja (ugasiti svetlo kada niste u sobi, na primer), računi za struju se mogu smanjiti i za više od 40 odsto.

Šporet, na primjer, troši mnogo električne energije. Pravilo je da prilikom pečenja prvo treba zagrijati rernu. Ukoliko to ne učinite, štedite 20 procenata energije. Takođe, kuvanje u kvalitetnom posuđu donosi uštedu do 30 posto.

Kad su u pitanju frižideri, treba znati da ukoliko povisite temperaturu za samo dva stepena, štedite 20 procenata električne energije.

U zimskom periodu, zbog nedostatka dnevne svjetlosti, prosječno domaćinstvo troši više rasvjete nego ljeti. Štedljive sijalice biće vam veliki saveznik u štednji – čak i do 80 odsto u odnosu na klasične sijalice.

Svaki TV aparat ima daljinski upravljač. Zlatno pravilo je da televizor uvijek posijle prestanka gledanja treba isključiti. To isto važi i za ostale uređaje koji posjeduju daljinski upravljač.

Ukoliko ste prestali sa radom na računaru, bilo bi bolje da ga isključite. Ako planirate da kupite novi računar, bolje nabavite laptop koji troši pet puta manje električne energije od običnog računara.

I mašina za pranje sudova je veliki potrošač. Sudovi se slažu onako kako proizvođač preporučuje. Treba je uključiti kad je sasvim napunjena. Za manje zaprljano posuđe treba koristiti program sa nižom temperaturom. Ukoliko nije neophodno, izbegavajte program za sušenje. Dovoljno je otvoriti vrata mašine.

Izvor: Politika, Saša Marić