U sklopu popuštanja restriktivnih mera protiv širenja pandemije koronavirusa ovih dana počeli su da rade i saloni za prodaju automobila. Prodaja je u prvom kvartalu opala za 50 odsto, a u martu je isporučeno 1.500 vozila dok za april taj broj neće preći 500 automobila. Interesantno je da se i dalje traži ono najekskuzivnije tako da se skupoceni automobili i motocikli brže prodaju.

Ako ovih dana krenete u neki salon ući ćete posle niza zaštitnih mera. U “Fordu” ih je propisala glavna centrala. Dobićete, ako ih nemate, masku i rukavice, uradiće vam dezinfekciju ruku na ulazu a svaki automobil se posle servisa ili probne vožnje čisti alkoholom.

Ukoliko želite da kupujete najbolje je da se najavite a prodavci dovoze željeno vozilo i na kućnu adresu. “Grand Motors” ima oko 150 zaposlenih a ta firma želeći da doprinese borbi protiv zaraze i da pomogne državi neće koristiti tri plate koje za zaposlene daje država.

“Jednostavno mislimo da radimo dugo godina i mislimo da sa drugačijom preraspodelom snaga možemo se održati do septembra, a onda ćemo videti kakve će biti mere i kakvi će biti rezultati”, kaže Miloš Petrović iz “Grand Motors-Ford”.

Najveći domaći prodavac “Fijat” dobio je uputstva od italijanskih infektologa i njihovi saloni su potpuno zaštićeni. Кupovina je moguća preko skajpa gde vidite prodavca i ponudu, jedna od mera je uklanjanje papira, kataloga i prospekata iz salona a sve je na internetu koji ne donosi zarazu.

Malim i srednjim preduzećima nude “fijat kubo” bez pdv-a a sa četiri sedišta po ceni od 11.990 evra sa veoma bogatom opremom. U “Fijatu” kažu da prate svetska iskustva.

“Кako bi projektovali čitavu ovu godinu gledamo ono što se dešavalo u Кini u predhodnom periodu i kada je kod njih bilo glavno žarište. Naša predviđanja da će ova godina biti 30 do 32 odsto niže nego 2019. godina”, objašnjava Igor Ševo iz “Fijata”.

U “Tojoti” koja je lider u prodaji “plag in hibrida” i “hibrida” kažu da je pomoć države od 2.500 i 3.500 evra za kupovinu podstakla kupce da naročito preko interneta krenu u kupovinu vozila. Primenjuju mere zaštite, a prodaju dolazeći do kupca. Odlučili su i da zbog koronavirusa nekima produže garanciju.

“A za one klijente koji ne mogu da nas posete mi smo među prvima produžili važenje garancije, kao što znate servisiranje u redovnim intrevalima je preduslov za garanciju. Tako da naši kupci i dva meseca po ukidalju vanrdenog stanja mogu da servisiraju vozilo a da im grancija važi”, ističe direktor “Tojote” za Srbiju Robert Lukić.

Što se tiče polovnih automobilea, placevi su takođe počeli da rade ali prodaja slabo ide. Prodavci se nadaju da će zbog ukidanja linija gradskog i prigradskog prevoza prodaja početi da raste ali samo onih jeftnih vozila, skuplja će, kažu morati da sačekaju jesen.

 

 

Izvor: RTS