epa05254030 Bavarian State Finance Minister Soeder holds the new five euro coins 'Blue Planet Earth' in the Central Mint in Munich, Germany, 11 April 2016. The so-called 'tri-material coin' has a transparent, glinting blue plastic ring in the center, which is to offer the euro coins better protection against counterfeiting in the future. EPA/SVEN HOPPE

Nakon uvođenja evra kunske novčanice idu u skladište.

Građani će kovanice moći da zamijene evrom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnih nema ograničenja.

U prve dvije nedelje 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) o uvođenju evra, građani će moći da plaćaju obema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćaće im se u evrima, a HNB će “sakupljati kune”, piše Jutarnji list.

Kada prođu te dvije prelazne nedelje, u upotrebi će biti samo evri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune?

Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti šta da se učini s milijardu i 100 miliona kovanica, za koje je potreban prostor “u 120 električnih tramvaja ZET-a”, nego što je to slučaj za pola milijardi papirog novca, za koji je ranije najavljeno da će se čuvati u trezorima koji su već izgrađeni, prenosi Blic.

Tokom te tri godine kovanice će morati da se pohranjuju i čuvaju, a nakon toga i adekvatno zbrinu. Kada je riječ o papirnim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz opticaja one će se sukcesivno uništavati “na sistemima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihovog uništavanja”.

Budući da se nakon isteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zameniti za evre te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zameni. Pre nego što se to trajno riješi, rješenje bi trebalo da bude neki vojni prostor.

– Pokrenuta je saradnja s Ministarstvom odbrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohranjivanja povučenih kovanica kune – kažu u HNB i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom odbrane očekuje krajem prve polovine sledeće godine.

Sredinom ljeta trebalo bi da bude poznat i konačni odgovor evropskih institucija o tome ispunjava li Hrvatska sve kriterijume za uvođenje evra početkom 2023, piše Jutarnji list.

Na pitanje kakva je bila praksa drugih zemalja prilikom uvođenja evra i povlačenja nacionalnih novčanica i kovanica, u HNB napominju da je potrebno uzeti u obzir cjelokupan vremenski, prostorni, tehničko-tehnološki i ekološki kontekst u kojem se to odvijalo.

 

Izvor: Srpska info