Francuski naučnici započeće istraživanje koje bi moglo da pomogne pacijentima oboljelim od virusa korona. Zamjena za respirator mogla bi da bude nađena u prirodi, u krvi morskog crva, tačnije hemoglobinu.

Sastojci krvi morskog crva koji živi na plažama Bretanje mogli bi da budu od pomoći kod najteže oboljelih, smatraju francuski naučnici predvođeni biologom Frankom Zalom i jednim od najpoznatijih francuskih hirurga Loranom Lantijerijem, prenose francuski mediji.

Krv ove životinje, duge između 10 i 15 centimetara, može da apsorbuje 40 puta više kiseonika nego ljudska, ona zahvaljujući tome može da preživi nekoliko sati bez disanja, pa naučnici misle da bi to moglo da pomogne oboljelima od Kovida – 19 koji imaju velikih teškoća sa disanjem.

Prvi testovi na deset pacijenata treba uskoro da počnu, a istraživači se nadaju da bi ubrizgavanje molekula iz krvi morskog crva moglo da pomogne kako pacijenti sa poteškoćama u disanju ne bi morali da budu priključivani na respirator.

Na ideju da se ovaj molekul, izolovan iz krvi morskog crva, koristi u borbi protiv virusa korona, došao je Frank Zal, koji je izgubio dvoje prijatelja od te bolesti.

Pomaže mu Loran Lantijeri, koji je šef plastične hirurgije u poznatoj pariskoj bolnici “Žorž Pompidu“, a koji je već koristio ovaj preparat kod transplantacije lica i bubrega.

Lantijeri kaže da će, ukoliko se ispitivanje na prvih 10 pacijenata pokaže dobro, biti urađeno veće istraživanje.

Dodaje da bi ovaj preparat mogao vrlo brzo da se napravi, te da se njegova primjena u kliničkoj praksi kod transplantacija pokazala izuzetno.

 

 

Izvor: Nezavisne