Tekst i foto: Hercegovina Promo

Pravo je zadovoljstvo bilo prokrstariti Istočnom Hercegovinom juče, tridesetog dana januara i nove 2014. godine. U vožnji koja je za početnu i krajnju tačku imala Trebinje, obišli smo gradove Bileću, Gacko, Nevesinje, Mostar i Ljubinje, te se na licu mjesta uvjerili koliko je ćudljiva zima koja nas ove godine iznenađuje u svakom pogledu.

U deset časova, u koliko smo napustili Trebinje, živa u termometru u ovom gradu je bila na 7 podioku.Već poslije desetak kilometara od najjužnijeg grada regije temperatura je počela da se spušta. Bileća je bila na 5 o C, da bi se temperatura dalje spuštala kako smo odmicali prema Gacku i Nevesinju koji su uveliko ogrnuti sniježnim prekrivačem. U Nevesinju je u 13 časova temperatura bila 2 stepena iznad nule, i kada smo imali potpuni osjećaj da se nalazimo u pravom zimskom ambijentu nastavili smo put prema Mostaru. Značajna razlika u nadmorskoj visini između ova dva grada primjetna je na svakom metru puta, ali je juče davala i zanimljiv efekat na termometar koji nam je bio glavna tema interesovanja na jučerašnjem putu. Za pola sata koliko smo putovali između Nevesinja i Mostara, temperatura je porasla za nevjerovatnih 11 stepeni Celzijusa i u gradu na Neretvi izmjerili smo 13 stepeni !

Nakon pauze u Mostaru, povratak preko Ljubinja za Trebinje prošao je pod neodoljivim utiskom da smo na ovih tristotinjak kilometara kružnog puta kroz Hercegovinu imali priliku da osjetimo čari tri godišnja doba – u sred januara.

Kako izgledaju snijegom pokriveni pejzaži Gornje Hercegovine pogledajte u našoj foto-reportaži.