Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ponudio je večeras koalicionim partnerima ministarska mesta.

Kako prenose crnogorski mediji, Krivokapić je devet ministarskih resora i jedno potpredsedničko mesto u vladi ponudio koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), a platformi “Crno na bijelo” tri ministarstva i jedno potpredsedničko mesto. Preostali resori su ponuđeni koaliciji “Mir je naša nacija”.

Mediji saznaju da tri koalicije nisu odgovorile na ponudu do 18 časova danas, do kada im je Krivokapić u dopisu naznačio da treba da dostave kadrovska rešenja.

Krivokapić je ZBCG ponudio mesto potpredsednika Vlade koji bi se vezao za neko ministarstvo, najverovatnije Ministarstvo ekonomije.

ZBCG je ponuđeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a), te resori saobraćaja, Ministarstva prosvete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

“Ministarstvo finansija je, kao što znate, izuzeto, jer sam već ranije naglasio da želim da to bude moj izbor. U sklopu vašeg predloga, molim vas da vodite računa o sljedećim kriterijumima: rodna ravnopravnosti, regionalne zastupljenosti”, navodi se u dopisu Zdravka Krivokapića upućenom Demokratskom frontu.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi predlozi budu visoko-kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju.

Platformi “Crno na bijelo” je ponuđeno jedno potpredsedničko mesto u vladi za sektor bezbjednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu.

Koaliciji “Mir je naša nacija” ponuđeno je ministarstvo pravde, kulture, održivog razvoja (drugi dio MORT-a) i preostali resori.

 

Izvor: Vijesti.me