Prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj potvrđen je 25. marta 2020. Mladić koji se nekoliko dana prije toga vratio iz Milana, s fudbalske utakmice, tri je sedmice proveo u zagrebačkoj infektološkoj bolnici. Ali, je li on i prvi slučaj korone u Hrvatskoj?

Italija je nedavno objelodanila identitet svog nultog pacijenta. Naučnici sa Sveučilišta u Milanu preispitali su biopsije atipičnih dermatoza obavljenih u posljednjim mjesecima 2019., a za koje nije postavljena definitivna dijagnoza, i tako došli do podatka o ženskoj osobi koja je 10. studenoga te godine bila podvrgnuta biopsiji. Uzorak kože je pokazao genske sekvencije ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

image

CROPIX

Nije čudo da se neki pitaju jesu li preboljeli koronu i prije korone. Jedna 42-godišnja Dubrovčanka zbog toga se podvrgla serološkom testiranju, a rezultat je zapanjio i nju samu.

Dugotrajna anosmija

Krajem novembra 2019. godine, oboljela je od, kako kaže, nekog čudnog virusa. Simptomi nisu bili toliko teški da bi odmah pošla doktoru porodične medicine. Grlobolja, blagi umor i, nešto s čim se ranije nije susrela, gubitak osjeta mirisa. Prije toga nije bila na putovanju u inostranstvu. Kako je vrijeme odmicalo, a simptomi nisu prolazili, u decembru odlazi doktoru i nakon doze sumameda prolaze svi simptomi, osim što se olfaktorni sastav nije vratio u normalu. Zbog toga je, u januaru i martu 2020., nekoliko puta posjetila doktora specijalista otorinolaringologa koji joj je prepisao kapi za nos.

– Kapi su privremeno pomogle. Dok sam ih koristila, miris bi se djelomično vratio, a čim bi prestala s terapijom, opet ništa nisam mogla namirisati. Tek u martu se vratio dio čula mirisa, a danas, nakon više od godinu dana, došla sam na 75 posto čula– prepričava sagovornica.

U ponedjeljak, 12. januara 2021., ova se Dubrovčanka odlučila serološki testirati u privatnoj poliklinici kako bi konačno razriješila enigmu, je li to bila korona ili nije. Rezultat je bio: IgM test negativan. Tu se radi o antitijelima koja se detektuju u fazi zaraženosti virusom SARS-CoV-2. No, IgG test bio je pozitivan, što znači da se najvjerojatnije radi o preboljeloj infekciji koronavirusom. Radi se o brzom testu SARS-CoV-2 IgG/IgM. U užem krugu prijatelja krenula je zezanja da je ona naš nulti pacijent.

Gotovo nemoguće

Anosmija, gubitak mirisa, kako se moglo čuti od doktora, pouzdaniji je dijagnostički test od povišene temperature kad je u pitanju koronavirus. S obzirom da u međuvremenu nije imala nikakve druge simptome bilo kakve infekcije, naša sagovornica je uvjerena da je koronu preboljela mnogo prije nego što smo za nju u ovom dijelu svijeta uopšte čuli.

image

CROPIX

Epidemiolog dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako slučaj zvuči zanimljivo, ali gotovo nevjerojatno da je riječ o preboljenoj koroni prije više od godinu dana iz nekoliko razloga.

– Najprije, serološki pozitivan nalaz ne znači nužno da je osoba preboljela koronu. Mogući su lažno pozitivni nalazi, osobito kod brzih testova. Dalje, pozitivan nalaz nam ne može odgovoriti na pitanje, kad je infekcija preboljena. Moguće je da je osoba preboljela koronu, ali ne tako davno. Ne mogu reći da sam 100 posto siguran, ali sam gotovo siguran, rekao bih 99,99 posto, vjerojatnoća da je to bilo prije više od godinu dana je gotovo nemoguća. Bolest bi se širila dalje – komentirao je dr. Lakić.

Sa sličnim slučajem, dr. Lakić se nije sreo i naglašava kako bi ga uzeo s rezervom. I biohemičari, u neslužbenom razgovoru, iskazuju jednaku suzdržanost kad su u pitanju serološki testovi. Mnogo ih je na tržištu, brzo se mijenjaju, ne daju informaciju je li osoba imuna na ponovnu infekciju SARS-CoV-2.

 

Izvor: Dubrovački dnevnik