Kao što je naš portal više puta pisao, dok su drugi zabavljali “dokoni narod”, priča o Sutorini i razgraničenju BiH i Crne Gore okončana je na način kako je to jedino i bilo moguće.

 

Naime, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je u petak ugovor o razgraničenju sa Crnom Gorom. Ovim aktom kolektivnog šefa države je omogućeno da predstavnici dvije države taj dokument potpišu 27. avgusta u Beču na skupu država regiona i Evropske unije.

Ovo je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije. Ministri inostranih poslova Crne Gore i BiH su početkom jula najavili da će ugovor biti potpisan na Bečkoj konferenciji.

Crna Gora i BiH su 2014. godine usaglasile ugovor o državnoj granici, ali su pojedini politički krugovi u Sarajevu, ali i u Hercegovini i Republici Srpskoj, otvorili to pitanje tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH. Mediji, posebno internet portali, od ove gluposti su svojevremeno napravili medijsku atrakciju koja je poljuljala odnose dvije države.

Otvaranjem pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom parlamenta BiH je posebno pogoršalo odnose dvije države, pa je čak Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je bosansko-hercegovačka strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije. Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica, poručivši da ubrzo šalje ambasadora u Sarajevo.

Svakog čuda dva dana dosta, rekao bi naš narod.