Uredbom Vlade Republike Srpske od prvog januara ove godine prestalo je sa radom Javno preduzeće “Aerodrom Trebinje”, a Privredni sud u Banjaluci donio je Odluku o brisanju trebinjskog aerodroma iz Registra privrednih subjekata.

Izvor: rtvbn.com,  Foto:google.com

Tri bivša radnika trebinjskog aerodroma trebala bi biti priključena i nastaviti sa radom u Javnom preduzeće “Aerodromi Republike Srpske” sa sjedištem u Banjaluci.

Kako bi pomirio Zubčane da se ne svađaju oko pijeska, vladika Grigorije došao je na ideju da sagradi pistu i aerodrom, i sa Zubaca leti u Evropu, ali nažalost projekat se pokazao suludim, a nakon 5 godina rada Vlada je u tišini donijela odluku o gašenju Javnog preduzeća “Aerodrom Trebinje”.

Bivši vršilac dužnosti direktora trebinjskog Aerodroma Pero Munišić rekao nam je da je njemu 31. decembra istekao mandat, i da ne može da daje izjave medijima.

Trebinjski aerodrom pripojen je Aerodromu u Banjaluci, a tri radnika očekuju da će nastaviti da rade u ovom Javnom preduzeću.

Za pet godina rada Javno preduzeće potrošilo je više od 1 000 000 maraka iz budžeta, a urađeni su svega master plan i Idejno rješenje, dok o izradi Izvedbenog projekta nije bilo ni govora.

Zanimljivo je da je prije pola godine tokom posjete Hercegovini predsjednik Dodik tvrdio da Vlada nije odustala od gradnje trebinjskog aerodroma.

“Mi nismo odustali od gradnje i realizacije projekta Aerodroma u Trebinju, samo je svjetska ekonosmka kriza doprinjela da realizacija projekta ide sporije. Mi tražimo investitora koji će biti partner Vladi i koji će podržati gradnju aerodroma i piste na Zubačkom polju” izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom posjete Trebinju u junu prošle godine.

Trebinjski aerodrom bio je skupi marketinški trik, koji je poreske obveznike koštao milione maraka, i koji je samo pomogao vlastima da na izborima obmanu naivne građane. Ozbiljne Vlade i države prvo izvrše sva moguća istraživanja i ispitivanja, pa tek ako stručnjaci daju zeleno svijetlo osnivaju se javna preduzeća i pokreću krupni projekti.

U neuređenim i korumpiranim društvima projekti se ne pokreću zbog razvoja države, već je sve podređeno marketingu, prevarama i osvajanju vlasti na izborima, a dovoljno je da se nekom moćniku pojavi suluda ideja, pa da je cijeli državni aparat bespogovorno slijedi njegove zamisli i troši milione budžetskih korisnika.

Uskoro će novi izbori pa se mnogi Trebinjci pitaju kakav će projekat vlast smisliti do oktobra. Brze pruge, auto-put, turistička naselja i aerodrom su potrošene ideje, a jedino je ostalo da Vlada Hercegovcima obeća izgradnji kosmodroma, i počne da traži srpskog Jurija Gagarina.