Građani Austrije nemaju samo prava, već i obaveze- tako kažu vlasti u Austriji povodom odluke o zatvaranju zbog epidemije virusa korona i odluke o obaveznoj vakcinaciji svih. Odbijanje vakcinacije biće kažnjivo sa 3.600 evra kada imunizacija bude obavezna od sljedeće godine, a odbijanje buster doze kažnjavaće se sa 1.500 evra, najavili su austrijski zvaničnici.

Niko ne želi situaciju u kojoj nemate pristup krevetu na intenzivnoj njezi jer su kreveti popunjeni ljudima koji nisu primili vakcinu i imaju kovid 19, kaže austrijski premijer.

Tako stvari stoje u Austariji.

Kod nas – vakcinacija protiv korona virusa je doborovoljna i tako će ostati za sada. Struka analizira efekte uvođenja kovid propusnica i obavezene vakcinacije u zemljama okruženja i Evrope.

Obavezna vakcinacija i te propusnice, koliko je realno da to stupi na snagu i kad? Kada se donese odluka, onda je realno, apsolutno. Prije donošenja svake odluke, morate da procijenite efekte odluke. To upravo radimo”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Dok epidemiolozi razmatraju koji im je sljedeći korak, nadu polažu u odgovornost pojedinaca da će se odlučiti na vakcinaciju, i to sada i odmah, jer je kažu upravo to najbolji trenutak.

Deset mjeseci traje proces vakcinacije protiv korona virusa u Srpskoj. Među prvima, rukave su zavrnuli i vakcinisali se ljekari, ministri, političari. Iz prve ruke slušali smo iskustva onih koji su dobili bitku sa koronom o tome kako izgleda borba za svaki dah, slušali priče ljekara. I  dalje, nismo  se ni primakli pragu za kolektivni imunitet.

“Prvu dozu primilo je 37,0 odsto građana, dok drugu dozu, znači komplet vakcinsanih građana je 31,8 odsto, znači nešto manje od 32 odsto.

To nam nažalost govori da smo još uvijek jako, jako daleko od nekog broja za koji možemo da računamo da je broj koji će nam  rješiti situaciju, koji će nas vratiti u neke normalne tokove i da možemo očekivati lagodniju zimu, proljeće, znači neki period ispred nas koji zahtjeva obuhvat vakciancijom od 75 do 80 odsto, kao što su to neke evropske zemlje davno dostigle. Tada možemo očekivati i mnogo manju cirkualciju, prije svega popuštanje mjera, nekakav drugačiji život, ali smo zaista jako daleko od toga broja. Iako se nadamo i očekujemo uvijek da će se građani ipak odlučiti za taj korak oni koji do sada nisu i shvatili da jedino vakcinacijom možemo vratiti se u situaciju koju svi toliko priželjkujemo”, rekla je Nina Rodić Vukmir, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

To su shvatili stanovnici Srpske u Istočnom Drvaru, Foči, Han Pijesku, Doboju, BanjaLuci – za njih bi se moglo reći da su šampioni vakcinacije protiv korona virusa u Srpskoj. Imaju najviše vakcinisanih stanovnika sa obje doze protiv korona virusa. U Domu zdravlja u Foči su, kažu, ljekari  pričali, objašnjavali, pozivali, odgovarali na sva pitanja i nedoumice o vakcinaciji. Prema podacima koji su im dostupni, procijenjuju da imaju oko 50 odsto vakcinisanih.

“U principu, te plodove rada i vakcine mi danas osjećamo. Mi u ovom četvrtom talasu imamo manji broj, manji priliv pacijenata sa kovidom nego što je bilo u trećem talasu. Mi smo u trećem talasu imali i po 150 pacijenata dnevno na terapiji, sa obostranom upalom pluća u ovom talasu nismo prešli nikad 20. To su rezultati te vakcine. Ono što želim istaći da je veliki procenat zdravstvenih radnika i u bonici u Foči i u Domu zdravlja Foča, mi smo preko 80 odsto vakcinsiali naših radnika. Tako da smo našim primjerom dali impuls i građanima, stimulans da se vakcinišu”, rekao je za “Dosije” Miroslav Ristanović, direktor Doma zdravlja u Foči.

“Uvijek ističem pozitivan primjer Foče gdje je koleginica epidemiolog razgovarla sa skoro svakim zdravstvenim radnikom koji nije želio da se vakciniše, gdje je njoj ili njemu objašnajvala benefite, kako dobrobiti same vakciancije i zbog čega je takva odluka dobra po pojedinca, po samog pacijenta ali i po društvo u cijelini”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS..

Sa druge strane, vakcinacijom stanovništva se nisu proslavili Osmaci, Donji Žabar, Ljubinje, Pale, Srebrenica – to su opštine sa najmanjom stopom vakcinisanih. Za sve njih i ostatak nevakcinisanih u Srpskoj, koje struka još nije uvjerila da zavrnu rukave i vakcinišu se stiže poruka da slušaju.

“Prva stvar je da građani treba da dobiju istinitu i pravovjernu informaciju koju mogu da dobiju samo od onih institucija koje pravovjerno zastupaju interese prije svega kada govorimo o vakcianciji i koji se baziraju na naučnim, stručnim činjenicama. Znači sve ono o čemu govori Minsitarstvo zdravlja, Institut za javno zdravstvo i druge zdravstvne ustanove govore na bazi studija koje su prošle metodologiju, koje su verifikovane međunarodno, objavljene u međuanrodnim naučnim časopisima”, kaže Šeranić.

“Mislimo da je velika pogodnost da se naši građani odluče sami za vakcinu koju žele. To mnoge zemlje, mogu da kažem većina zemalja uopšte nema. Mnoge zemlje Evrope, praktično vakcinišu sa dvije vakcine, obavijeste vas kad je vakcinacija i to je to – vi ne birate vakcinu. Ovdje možete da iazberete sve vakcine koje su dostupne, mi imamo odskora i vakcinu Moderna koja je takođe efikasna vakcina u sprečavanju širenja ove zarazne bolesti. Mislim da je to jedna posebna vrsta promocije vakcinacije, kada građani znaju da nisu prisiljeni”, rekla Nina Rodić Vukmir, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Međutim, sila korona virusa ih, kada se zaraze, dovede do bolnica u Srpskoj, kiseoničkih maski, respiratora ili u najtežem slučaju EKMO aparata. Tada kažu ljekari, činjenica da li ste vakcinisani ili ne pravi razliku u toku bolesti, liječenju i na kraju ishodu liječenja. Kroz bolnice u Srpskoj i ruke ljekara i tehničara, do sad je već prošlo, na hiljade pacijenata oboljelih od korona virusa. Oni koji dobiju bitku sa koronom, poslije muka koje prođu, a nisu bili vakcinisani, pričaju ljekari, drastično mijenjaju mišljenje o vakcinaciji.

“Svi oni koji iskuse taj simptom nedostatka vazduha, odnosno hipoksije je nešto što je definitivno najstrašnije, nešto što je najbliže osjećaju bliske smrti i definitivno da promjene mišljenje. Problem sa kojim mi trenutno vidimo jeste da kada se i desi da neko dobije vakcinu i kada prođe određeno virijeme, znate od 4-6 mejseci nivo zaštite koju daje ta vrsta vakcine slabi u toj mjeri da je moguće da se jave teže forme bolesti. Iz tog razlgoa sam na neki način mišljenja i stava da svi oni koji su dobili prvu i drugu dozu treba da prime i buster dozu da na neki način taj svoj imunitet koji imaju ojačaju i da pred ove zimske dane koji nam predstoje pripreme svoj organizam na ono što bi moglo da bude životno ugrožavajuće kada je ova bolest u pitanju”, rekao je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC RS.

Izvor: ATV