Rat između Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) je završen. Iako se činilo da će Evroligu pod svoje okrilje vratiti FIBA, došlo je do velikog preokreta.

Evropski ogranak FIBA-e (FIBA Evrope) je najjačim klubovima ponudio smanjenje lige na 16 klubova, te nagradni fond od 30 miliona evra godišnje.

No, čelništvo ULEB-a je u Barceloni dogovorilo veliki sponzorski ugovor s IMG-om, koji će donijeti približno isti novac kojeg je nudila i FIBA, te su se klubovi dogovorili oko novog formata lige.

Od sljedeće sezone aktivira se 10-godišnji ugovor za ligu od 16 klubova. U njoj će zagarantovano učešće imati 11 klubova: Anadolu Efes, CSKA Moskva, Emporio Armani, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Tri mjesta će biti rezervisana za prvake liga, jedno za pobjednika Evrokupa, a posljednje za pobjednika kvalifikacija u kojima će igrati osam ekipa. Po svemu sudeći nacionalni prvaci će doći iz Njemačke i Francuske, a treći možda iz Poljske, Litvanije ili Italije dok ostaje nejasan status šampiona regionalne ABA lige.

Igraće se dvokružnim sistemom, 30 utakmica u regionalnom dijelu sezone, a najboljih osam ekipa će ići u doigravanje.

U četvrtfinalu će se igrati na tri pobjede, a polufinale i finale će se igrati kroz Final Four format.

 

Izvor: Agencije