Košarkaši Swisslion Leotara nisu uspjeli u posljednjem kolu Lige 6 večears da naprave završni korak ka učešću u play-off završnici prvenstva jer su poraženi od raspoložene ekipe Zrinjskog u Mostaru rezultatom 82:66.

Mostarci su bili bolji protivnik tokom cijelog meča, a Trebinjcima ni pobjeda nebi mnogo značila pošto je Sloboda u Mejdanu uvjerljivo savladala Široki 91:68 i izborila najmanje dva meča polufinala sa ekipom Igokee koja je pobjedom u Sarajevu protiv Sparsa ovjerila prvo mjesto u regularnom dijelu takmičenja Lige 6.

Najefikasniji u ekipi Swisslion Leotara večeras je bio Negovanović sa 16 poena.

Leotar je tako Ligu 6 završio sa dvije pobjede i očigledno je da je povreda mladog Šakotića u završnici Lige 12 vidno poremetila koncepciju trenera Vidačića. Trebinje je tokom cijele sezone imalo zadovoljstvo da gleda najbolju BH košarku i momke u dresu Leotara koji su se izuzetno uspješno borili sa najboljim ekipama u državi. Podsjećamo, Ligu 12 Leotar je završio na drugom mjestu te se ovosezonski nastup kluba mora ocijeniti kao izuzetno uspješan.

LIGA 6 final

Stasali su pod dirigentskom palicom Ljube Vidačića mladi igrači – domaći kadrovi kao što su Rikalo i u završnici sezone Lužaić. Pelkić i Aleksić su bili na visini zadatka u većem dijelu sezone, Šakotić je do povrede pokazao svoj raskošan talenat i uvrstio se među najbolje košarkaše Lige. Pojačanja Cvetković i Radisavljević su bili izuzetno pouzdani i korisni tokom cijelog ligaškog takmičenja. Ostaje žal zbog nedostatka vremena i zgusnutog rasporeda u Ligi 6 pa se pojačanja Negovanović i Damjanović nisu u potpunosti uklopili u tim i pružili svoj maksimum te prezentovali svoj neosporni kvalitet.

Sve je to dobro sa kormila vodio izuzetan čovjek, vrhunski “sportsmen” i odličan košarkaški strateg Dragoljub Ljuba Vidačić, koji je pokazao da Trebinje ima košarkaški “temelj” i da sa malo više finasijskog ulaganja, truda i kvalitetnog rada Leotar može da bude respektabilno ime u košarkaškom miljeu kako na nivou BiH tako i šire. Kao i obično, u gradu podno Leotara treba dati više prostora u lokalnom budžetu i cijeloj lokalnoj poslovnoj zajednici onim kolektivima i sportovima koji imaju zdravu osnovu za razvoj i neosporan kvalitet. Košarka nikada u Trebinju nije bila ni u “top 3” među sportovima iako je gradu mnogo dala, a košarkaški radnici i entuzijasti danas u gradskim dvoranama rade sa stotinama klinaca koji loptu i obruč na ovaj način mjenjaju za alternativu ulice.

LIGA 12 final

Trebinje ima košarkaški kamp Dejana Bodiroge, koji je brend i ime u svijetskim razmjerama i to je jedan od potencijala koji bi morao biti mnogo više iskorišten u pravcu pune afirmacije lokalnog kluba i košarke u Trebinju.

Svakako, hvala prvotimcima i stručnom štabu za odličnu košarkašku sezonu i 16 prelijepih sportskih predstava odigranih u trebinjskoj sportskoj dvorani.

 

Bojan S. , Hercegovina Promo, maj 2015.