Već više od mesec dana nalazimo se u situaciji za koju nismo mislili da je moguća – kretanje nam je ograničeno, društveni život sveden na minimum, oprez je daleko iznad granice normalnog, dok se svi zajedno, kako vole da kažu, borimo protiv nevidljivog neprijatelja.

Pandemija koronavirusa blokirala je čitav svet, potpuno smo promenili način života i bilo nam je potrebno poprilično vremena da se naviknemo.

Исправно прање руку траје 20 секунди

Ispravno pranje ruku traje 20 sekundi

Iza nas je period adaptacije, tokom kojeg smo naučili mnoge stvari – evo njih šest koje bi mogle da nam koriste i kada sve ovo prođe.
Pravilno pranje ruku

Da vam je neko rekao da ne znate pravilno da perete ruke, verovatno biste mislili da je lud ili ga ne biste shvatili ozbiljno. Sada nam je jasno da taj proces ne predstavlja samo blago sapunanje i ispiranje, već dobrih 20 sekundi kompletnog trljanja i pravilne tehnike.

Saznali smo koliko dugo 20 sekundi može da traje, pa sad ni brojanje ili pevanje pesmica poput one za rođendan, uopšte ne deluju suludo.
Zaštitna oprema nije luksuz

Zdravstvena zaštita do sada nije bila na dovoljno visokom nivou i nismo imali kulturu nošenja rukavica ili maski. Samo su oni najodgovorniji, neki bi rekli paničari ili hipohondri, nosili zaštitne maske zbog velike zagađenosti vazduha.

Međutim, sve ono što se dešava u svetu i što je velikom brzinom došlo u svakodnevicu svih državljana Srbije, jasna je potvrda da ćemo o tome morati da vodimo računa ubuduće, a svakako je trebalo i ranije. Zaštitna oprema nije preporučljiva, nego neophodna – ne samo u ovakvim okolnostima, nego i inače.
Izolacija i nije tako loša

Кућна изолација има и својих предностиКućna izolacija ima i svojih prednosti

Mogućnost kretanja samo do 17, odnosno 18 časova radnim danima, vikendom potpuna zabrana… Deluje nerealno i kada se pogleda sa ove vremenske distance, ali smo se navikli. I ne samo to, u jednom trenutku smo počeli da razumemo koliko izolacija može da bude dobra.

Naravno, ne uvek, ali povremeno da. To je, pre svega, bila prilika da se dodatno zbližimo sa svojim najmilijima i čujemo šta oni imaju da kažu. Takođe, da poradimo na kvalitetu svog života, više cenimo stvari koje da sada nismo, ishranu učinimo redovnom i raznovrsnijom…

Trudite se da sve to zadržite kada budemo dobili potpunu slobodu.
Strpljenje, strpljenje, strpljenje…

Ograničenost na iste ljude, konstantno stajanje u redovima, svakodnevno čekanje novih, nimalo pozitivnih informacija, iščekivanje kada će sve ovo proći i kakav će život biti ubuduće…

Strpljenje je kategorija koju smo, hteli ili ne, morali da uvedemo prethodnih sedmica. Naučili smo kako da imamo razumevanja, ponekad i trpimo nešto što do sada nismo. I tu, kao i prethodnu stavku, nemojte zaturiti u budućnosti.
Socijalni kontakt, šta je to?

Правилно информисање је кључно у кризним временимаPravilno informisanje je ključno u kriznim vremenima

Кoliko god izolacija u određenoj meri bila dobra, ima i onu drugu stranu – pokazatelj je koliko nam svima fali socijalni kontakt. Sa svih uređaja stižu nam preporuke da održavamo socijalnu distance i izbegavamo bilo kakav kontakt.

Ne brinite, i to će proći, a onda ćemo moći da se viđamo sa prijateljima, grliti baku ili deku bez razmišljanja o tome da ćemo ih ugroziti, sestričine i bratance ponovo obasipati pažnjom, zvati simpatiju na sastanak, pa i odlaziti u kafanu – što da ne.
Pravilno informisanje

I, dok su prethodne navedene stavke više deo tog zdravstvenog bedema – i fizičkog i psihičkog, koje nam stižu od stručnjaka, mi iz ove branše za vas imamo poslednju, ali ne i manje važnu.

U vreme kada vlada ta infodemija, kada su rezervoari sumnjivih mišljenja i teorija zavere sve češći i veći, trudite se da se pravilno informišete i budete u korak sa onim što se trenutno događa.

Napravite mrežu pravih, pouzdanih i kvalitetnih izvora, odakle ćete svakodnevno, bez senzacionalizama i podela, dobijati tačne i precizne informacije. Imate izbor medija, ali i stručnih časopisa, naučnika, doktora…

Nemojte se plašiti da ćete prevelikim brojem informacija uticati na sopstveno zdravlje i raspoloženje. Ako su prave i dobro selektirane, učinićete sebi veliku uslugu.

 

 

Izvor: RTS