Od pregovora na međudržavnim nivoima i eventualnog dogovora između Srbije sa jedne strane i zemalja poput Grčke, Crne Gore i Bugarske s druge zavisiće da li će građani, gdje i kako ove godine moći na more.

Dogovor bi istovremeno bio i način da opstanu mnoge turističke agencije koje su danas pred gašenjem.

– Veliki broj agencija je već izašao iz poslovnih prostora koje zakupljuju. Do nove godine je trajao prvi talas otpuštanja zaposlenih, a sada kreće i drugi talas otkaza, jer posla jednostavno nema – ističe u razgovoru za Blic Biznis Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) koji vjeruje da će Srbija uspjeti da dogovori protokole za putovanja sa zemljama koje su interesantne turistima.

Za sada se zna da je za ulazak u Tursku i Egipat obavezan PCR test, a postoji i protokol sa Kiprom koji svrstava sve zemlje u četiri različite boje, i na osnovu toga putnici znaju šta moraju da imaju da bi ušli na ovo ostrvo. Što se tiče ulazaka iz Srbije na Kipar, zahtjev je negativan PCR test sa rezultatom ne starijim od 72 sata. Kiparske vlasti, inače, redovno ažuriraju spisak zemalja koje su kategorizovane prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Takođe, najnovija informacija kaže da za ulazak u Crnu Goru više nije potreban test.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kiparski model je dobar, ali primjenjiv samo za putovanja avionom. Mi u okruženju imamo još dva načina za odlazak turista – individualno, automobilom, i grupno autobusom. To bi mogli biti slični uslovi, poput PCR testa, ili ako bude bolja situacija onda bez testa, ali sa uzorkovanjem na licu mjesta. To je sve stvar dogovora i mi smo dali svoje prijedloge i inicijative – objašnjava Aleksandar Seničić.

On kaže da turističke agencije sada očekuju iz drugih država pozive da se priča o tome, najbolje na državnom nivou. Srpsko ministarstvo je pružilo podršku, a JUTA je krenula i u razgovore sa grčkim ministarstvom i ambasadom u Srbiji.

– Očekujemo da se vidimo ovih dana sa državnim sekretarom i da vidimo kako bismo mogli da riješimo problem. Nama je najznačajnije da se akcenat baci prvo na Grčku, jer sa Crnom Gorom i Bugarskom vjerujemo da ćemo lakše postići dogovor. Sa crnogorskim predstavnicima smo već razgovarali i tu nam je obećan sastanak čim se ustali nova vlada, ali očekujem da će to ići relativno lako – navodi Seničić.

Slična je situacija i sa Bugarskom, gdje već postoji određena saradnja i turistički radnici vjeruju da će se dogovoriti i za naredni period.

– Preostaje nam Grčka gdje je diskutabilno šta možemo da očekujemo. Još nemamo odgovor, iako su nam iz njihovog ministarstva rekli da hoće da pričaju, ali da čekaju nove protokole EU. Takođe, imamo inicijativu ambasade, a i grčki ambasador je našoj ministarki obećao uspostavljanje direktnog kontakta, pa očekujem da će se to dogoditi već tokom januara – najavljuje sagovornik.

Seničić kaže da se organizatori putovanja nadaju da će se situacija stabilizovati bar do aprila, pa da se agencije makar “riješe” izdatih vaučera.

 

Izvor: Srpska info