U Srpskoj je u septembru zabilježeno ukupno 219 slučajeva virusa korona među djecom, od čega je 200 slučajeva među djecom školskog uzrasta.

Dok je u julu bilo ukupno 213 pozitivne djece, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Direktor ovog Instituta Branislav Zeljković kaže da to znači da je broj pozitivnih među djecom rastao i tokom raspusta, kada su djeca bila u kontaktu van kuće.

– Sada vidimo da u septembru, kada je počela škola, uz poštovanje svih mjera, imamo približno isti broj pozitivne djece. Brojke govore da imamo stabilizaciju epidemiološke situacije u školama. Ali opet to ne može biti u ovom trenutku preduslov da mi olako pustimo povećanje broja učenika u grupama u školi, bez analize koliko to može da poveća rizik od širenja zaraze – kaže Zeljković.

Kako kaže, i pored toga što smo zadovoljni epidemiološkom situacijom i dalje moramo imati na umu da sigurno pojedine škole ne mogu da ispune uslove da distanca bude dva metra i da bude prisutno 30 đaka u učionici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bilo koje ublažavanje ili pooštravanje mjera, ističe on, ide u skladu sa epidemiološkom situacijom, ali i analizom šta su uzroci te situacije.

– Djeca imaju blažu kliničku sliku, nemamo teških slučajeva i u ovom trenutku sa tim možemo biti izuzetno zadovoljni. Međutim, ne želimo da dovodimo u povećan rizik bilo koje dijete, nastavnika ili roditelja. I zato insistiramo i na poštovanju svih mjera, jer nam je jako bitno da to i u narednom periodu bude ispoštovano. Posebno je to bitno uz dolazak drugih respiratornih virusa, kada će sigurno doći kod djece školskog uzrasta do pojačanih simptoma – ističe direktor IJZRS.

Institut će, kaže, uraditi analizu situacije i rizika, te dati preporuke Ministarstvu prosvjete i kulture u vezi sa dozvoljenim brojem učenika u odjeljenju i svih ostalih mjera koje se primjenjuju u školama, ali u ovom momentu ne može reći da li će to biti za mjesec ili dva dana, dok se uradi cjelokupna analiza po lokalnim zajednicama.

 

Izvor: Srpska info