Krajem aprila zvanično su počeli pregovori između Ministarstva civilnih poslova BiH i IDDEEA -om u vezi sa uvođenjem tzv. Kovid  pasoša,. odnosno neke vrste digitalnog dokumenta kojim će biti definisan Kovid  status svakog pojedinca – da li je vakcinisan sa obe doze vakcine, da li posjeduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati, i da li je prebolio koronu unazad šest mjeseci. 

Iako još nije definisano kako će ovaj pasoš ili iskaznica izgledati za bh građane, uzor za našu verziju dokumenta bi trebala biti Evropska unija, a namjera je napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinaciji, informacija da je osoba prethodno bolovala Kovid -19 ili da osoba ima negativan test.

Cilj ovakvog projekta jeste pronaći načine da se bh. državljanima olakša kretanje izvan granica BiH, ali i sami učesnici sastanka saopštili su kako postoji mnogo nedoumica oko najboljeg pristupa kreiranju ovog dokumenta.

Digitalna zelena potvrda, dokument ili jednostavno pasoš – vrste je potvrde sa kojom će se od 1.juna moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata. Biće to zapravo QR kod koji će moći očitati i tako provjeriti status njegovog vlasnika baš svako.

svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru Kovid -statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba vakcinisana protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela Kovid -19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati, navodi Jutarnji list.

Svi koji organizuju neke velike događaje, ili vlasnici objekata ( restorana, kafića, klubova ) moći će provjeriti da li su njihovi potencijalni gosti vakcinisani, da li preboljeli koronu ili posjeduju PCR test, piše hrvatski list. Hrvatski Nacionalni stožer najavio je da će tokom ljetnje sezone, na veća okupljanja moći ući samo osobe s kovid pasošima: Oni koji ne uspiju dokazati one osobe koje odbiju na ulazu dati provjeru svojeg QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.

Kada je riječ o Srbiji, građani od 12.maja mogu da preuzimaju tzv. Digitalni zeleni sertifikat odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv Kovid -a 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv Kovid -a 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović.

Sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sljedeći statusi – za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka, zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u posljednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u posljednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva mjeseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Za sada građanima BiH stiže potvrda o vakcinaciji na email, na kojoj se nalazi i QR kod, koji kad se očita, onda prikaze samo da je potvrda validna ( zelena boja). Na njoj nema podataka o detaljima vakcinisanja.

Šta sa BiH građanima?

S obzirom na veliki broj državljana BiH koji su vakcinisani u Srbiji, uputili smo upit Kancelariji o tome da li će i oni dobiti Digitalne sertifikate iz Srbije ili će se morati prijaviti svojim nadležnim Domovima zdravlja kako bi bili registrovani u matičnoj zemlji, koja će im onda izdati KOVID pasoš odnosno digitalni sertifikat.

Sanjin Musa, šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekao je za RSE krajem marta da se građani BiH koji su vakcinisani u Srbiji, trebaju javiti svom ljekaru i na taj način evidentirati svoj status, nakon čega će proći i kroz sistem koji je uspostavljen, a koji je definisan Pravilnikom o imunizaciji, jer je odluka za vakcinisanje u Srbiji bila individualna.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske priznaju kako je najveća nepoznanica koliki broj osoba iz Republike Srpske se vakcinisao u Srbiji.

Direktor Instituta Branislav Zeljković kaže da veliki broj građana RS ima dvojno državljanstvo i nisu obavezni reći da dolaze iz Republike Srpske kada pristupaju vakcinaciji.

“Bitno je da imamo tačne brojeve jer na taj način možemo planirati dalji proces vakcinacije. S druge strane, moramo imati na umu da zakonska regulativa ograničava razmjenu takve vrste podataka bez saglasnosti RS i Srbije. Nadamo se da ćemo kroz specijalne paralelne veze RS i Srbije na taj način doći do ukrštanja podataka” rekao je Zeljković u intervjuu za Nezavisne novine.

On je i naveo kako se na zahtjev osobe koja je vakcinisana u Republici Srpskoj, može izdati zasad fizička forma potvrde.

“Pripremamo se za taj dio da potvrda može biti plasirana i elektronski, kada bi osobe mogle potvrdu dobiti na svom telefonu i QR kod mogu koristiti prilikom prelaska granica. Bitno je da napravimo generisanja QR koda u datom trenutku da on bude važeći određeni period. To su tehnički podaci koje moramo razraditi” rekao je on.

Hrvatska

U Hrvatskoj je već zatraženo odobrenje za aplikaciju za provjeru QR coda od Google playa ili App storea te će se one za koji dan moći besplatno preuzeti. Provjera se neće odnositi samo na građane Hrvatske, već će, s obzirom na specifičnost turističke sezone, baze podataka biti umrežene s evropskim pa će se tako provjeravati i status turista.

Sličnu aplikaciju u EU kao prva uvodi Austrija. Prva faza uvođenja ovog elektronskog dokumenta u Austriji koji treba omogućiti veće slobode tokom pandemije, biće običan dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili ozdravljenju od korona virusa.Dvije do tri sedmice kasnije dokument će biti nacionalno primjenjen uz QR kod, nakon čega se čeka na evropsko rješenje

Prema najavama djeca neće dobijati Kovid -pasoše. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju imati ili dokaz o preboljenju ili negativan test. Ipak, kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, u Hrvatskoj će djeca do 18 godina moći ulaziti u sve prostore kojima podliježe digitalna zelena potvrda uz uslov da su s roditeljima i da im roditelji imaju zelene potvrde.

Evropska komisija je još sredinom marta predložila uvođenje digitalnih tzv. kovid-pasoša za slobodnije kretanje unutar EU u vreme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o vakcinaciji, o negativnom testu ili preležanom virusu.

 

 

 

Izvor: Buka