Porast broja zaraženih ovih dana bilježi krajnji jug Hrvatske, posebno Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle. Samo Konavle danas bilježe 39 od ukupno 88 novozaraženih, a gledajući širu sliku, preko stotinu je zaraženih u ovoj opštini, dobar dio njih se bori za život, a ima i preminulih.
Posljednjih se dana dogodilo nešto što se nije događalo otkako je počela pandemija korona virusa u Hrvatskoj. Nakon godinu dana od pojave prvih slučajeva, Dubrovačko-neretvanska županija koja je bila primjer brojnim drugima po niskom broju zaraženih korona virusom, sad je postala županija s najviše novozaraženih osoba u odnosu na broj stanovnika. Prema podacima Nacionalnog štaba civilne zaštite, a analizirajući izvještaj o novozaraženima od utorka, svaka peta novozaražena osoba bila je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Najlošija je situacija u Opštini Konavle gdje se broji najviše novozaraženih, a tendenciju rasta imaju Dubrovnik i Opština Župa dubrovačka zbog čega se uvode i strožije mjere kako bi se smanjile zabrinjavajuće brojke.

„U posljednjih sedam dana 14-dnevna kumulativna incidencija novozaraženih na 100.000 stanovnika u Konavlima je porasla s 921 na 1.655., dok je u Dubrovniku porasla s 422 na 497,“ odgovorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić na upit Dubrovačkog dnevnika. Dakle, broj novozaraženih u Konavlima skočio je za gotovo 80 posto u sedam dana.

 

 

Izvor: Dubrovački dnevnik