Asocijacija elektronskih medija u BiH oglasila se u vezi novonastale situacije izazvane širenjem korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Medijska industrija je značajno pogođena i ulazi u krizu jer gotovo u cijelosti zavisi o prihodima od oglašavanja, navodi se u saopštenju asocijacije koja okuplja oko 140 radio i TV stanica.

Komercijalni mediji naročito trpe štetne posljedice na način da su očekivani prohodi od obavljanja registrovanih djelatnosti smanjeni primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga te će se u aprilu i maju ukupan prihod umanjiti za preko 70 %.

Prema poslovnoj analizi i pokazateljima evidentno je da niti jedan komercijalni medij neće uspjeti preživjeti novonastalu situaciju osim javnih servisa, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Asocijacije Elvir Švrakić.

Iz Asocijacije je nadležnim i odgovornim institucijama upućen apel da što prije usvoje 11 tačaka koje je predložio direktor Poreske uprave Federacije BiH i izdvoje određena finansijska sredstva fondove podrške medijima kako bi omogućili kontinuitet u njihovom radu u ovim izazovnim momentima.

Apeluje se takođe da razmotre i doneseu akt kojim će korisnici dozvola biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za dozvole u emitovanju prema RAK-u.

Isto tako naglašavamo da imamo i veliki broj samozaposlenih novinara koje na isti način pogađa navedeno stanje. Molimo vas da na ovaj problem što prije reagujete, zaključuje se u zahtjevu upućenom nadležnim insitucijama.

Proteklih dana većina oglašivača je otkazala svoje reklamne kampanje na komercijalnim medijima, te su uz zaostale nenaplaćene obaveze ovi mediji u velikom izazovu da zadrže postojeći kadar i nastave da plaćaju svoje obaveze.

 

HP, mart 2020.