Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje nabavila je novu kombi-hladnjaču koja je obezbijeđena putem projekta “Mali proizvođač, veliki agroresursi” Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. U narednom periodu očekuje se i nabavka saveremenog palstenika.

Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje kaže da će kombi hladnjača koja je nabavljena biti na raspolaganju velikom broju proizvođača sa područja Trebinja.

„Cilj projekta je da se unaprijedi poslovna infrastruktura Agrarnog fonda. Sa jedne strane riječ je o nabavci ovog vozila, a sa druge o izgradnji plastenika površine 300 metera kvadratrnih sa modernom opremom“.

Kroz projekat će biti realizovane i dodatne aktivnosti koje se tiču edukacije poljoprivrednih proizvođača.

„U toku je anketiranje poljoprivrednih prizvođača da bi se vidjelo koje su to oblasti za koje je potrebno pružiti dodatnu obuku“, dodaje Bošković.

Ukupna vrijednost projektra je 122 hiljade maraka. Grad Trebinje je i ove godine odlučio da sufinansira projekat, ovoga puta sa 25 odsto srestava rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i dodao:

„Najbitnija stavka u cijeloj situaciji je što možemo da proširimo proizvodnju, jer smo nakon otvaranja Hercegovačke kuće u Banjaluci došli u situaciju da određeni proizvodi u Banjaluci nedostaju. Ovo vozilo će dosta značiti za prevoz proizvoda, dok će plstenik pomoći Agrarnom fondu da ostvari sopstvenu zaradu”. 

Osim što je sufinansirao projekat Grad Trebinje je pružio podršku za apliciranje za sredstva IRB-a RS, ali i podršku da se projekat uspješno realizuje.

Vozilo koje je nabavljeno iz projekta će biti korišteno i za lakši pristup poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja.

„Oni koji nemaju mogućnost prevoza svojih proizvoda do hladnjača, te Hercegovačke kuće moći će lakše i brže svoje proizvode da dopreme do krajnjih kupaca“, rekako je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, i dodao da je vrijednost vozila oko 60 hiljada maraka.

Plastenik koji bi za nekih mjesec dana trebalo da se nabavi je moderni plastenik sa svom pratećom opremom.

„Plastenik koji će biti u vlasništu Agrarnog fonda imaće sistem grijenja, orošavanja, provjetravanja, ali i stolove za proizvodnju rasada“ , dodao je Dutina.

Planirano je da se u plasteniku proizvodi rasad voća i povrća koji se putem javnog poziva podijeli proizvođačima, a kada se rasad podigne, plastenik će se koristiti za proizvodnju proizvoda koji će se plasirati na tržište.

Sredstva za nabavku plastenika su tek odobrena, narednih dana se očekuje provođenje procedure javne nabavke.

 

 

 

 

 

 

 

 

HP, oktobar 2019.