U Istočnom Mostaru održan je regionalni sastanak štabova Civilne zaštite za područje Hercegovine.

 

Predstavnici Civilne zaštite, lokalnih uprava, šumskih gazdinstava i nadležnih inspekcija razmatrali su planove za unapređenje sistema protivpožarne zaštite.

Požari u Hercegovini svake godine u ljetnim mjesecima zahvate velike površine niskog rastinja i šume. Često požari na otovrenom izbijaju i mimo sezone, sa prvim proljećnim radovima.

Na današnjem sastanku usaglašen je plan protivpožarne zaštite, sa konkretnim preventivnim i operativnim mjerama, kako bi ove službe što spremnije dočekale novu požarnu sezonu.

Bolja oprema, bolja koordinacija službi za spasavanje i gašenje, ali i jači inspekcijski nadzor čine okosnicu protivpožarne zaštite. Planovi rada pred sezonu moraju biti usaglašeni, kako bi se pojava požara svela na minimum, a u slučaju izbijanja vatre djelovalo na vrijeme.

Radoslav Prelo, načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Trebinje,aže da će se truditi da se u ovu sezonu uđe što spremnije, te da je cilj bolje uvezivanje i opremanje vatrogasnih jedinica.

Dobra koordinacija i opremljenost od presudne su važnosti za pravovremenu reakciju i suzbijanje vatre u početnoj fazi.

Za rubne opštine, poput Istočnog Mostara, još i više. Sa malobrojnim stanovništvom, bez vatrogasne opreme malo se može učiniti kad stihija zauzme veliku površinu, tvrde nadležni.

Očekuju dopremanje bar jednog vozila i osnovne opreme, kako se ne bi ponovila situacija iz 2013. godine, kad je gorjelo oko 2.000 hekatra.

– Morali bismo imati jedno mobilno vozilo i vozilo za vodu, naglašava načelnik opštine Istočni Mostar, Radovan Palavestra.

Oko 60 odsto površine ove rubne opštine je pod šumom. Važnu ulogu u odbrani od požara, ali i izviđanju i sprečavanju da se vatra proširi imaju radnici Šumskog gazdinstva “Botin”.

S obzirom na to da su brojni veliki šumski požari prouzrokovani ljudskim nemarom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca, nadležni su još jednom apelovali na građane da u ljetnim mjesecima budu obazrivi i da ne pale vatru na otvorenom.
Izvor: RTRS