Sezona ljetovanja uskoro počinje i glavno pitanje svih onih koji planiraju odmor na omiljenim destinacijama Srba – Grčka, Hrvatska, Crna Gora, posle cijene hotela i apartmana, jeste koliko koštaju ležaljke, suncobrani, kafe, giros i slično.

Istražili smo zato cijene vanpansionske potrošnje kakva bi trebalo da bude ovog ljeta i zaključak za Grčku i Crnu Goru, barem za sada, jeste da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cijena primetan u Hrvatskoj.

– Cijene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15 odsto u zavisnosti od mjesta za koje turisti oduče. Za iznajmljivanje ležaljki je potrebno izdovojiti više para. Kako bi iznajmili par ležaljki sa suncobranom potrebno je izdvojti između 10 i 20 evra za – kažu za “Blic” u jednoj turisitčkoj agenciji koja organizuje turističke ture u ovoj zemlji.

Hrvatska najskuplja za ljetovanje

Cijene hrane ostale su slične kao i prošlog ljeta, budući da se krus kuna nije značajno mijenjao u odnosu na 2018. godinu.

Istražili smo zato cijene vanpansionske potrošnje kakva bi trebalo da bude ovog ljeta i zaključak za Grčku i Crnu Goru, barem za sada, jeste da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cijena primetan u Hrvatskoj.

– Cene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15 odsto u zavisnosti od mesta za koje turisti oduče. Za iznajmljivanje ležaljki je potrebno izdovojiti više para. Kako bi iznajmili par ležaljki sa suncobranom potrebno je izdvojti između 10 i 20 evra za – kažu za “Blic” u jednoj turisitčkoj agenciji koja organizuje turističke ture u ovoj zemlji.

Za omiljene zakuske na plaži potrebno je izdvojiti između 2.5 i 3 evra koliko košta palačinka, odnosno 1.5 evro za krofnice.

Prema postojećim podacima kugla sladoleda će se prodavati za 1 evro, dok je za voćni ili gazirani sok zapremine od pola litra potrebno 2 evra. Čaj ili espreso u nekom od primorskih lokala platićete 1 evro.

Cena ležaljki prilično je povećana

Cijene brze hrane sa kisoka kreću se u razmaku od 0.80 centi za pecivo do 3 evra koliko treba izdvojiti za parče pice ili pljekskavice. Obrok u restoranu koštaće vas najmanje 10 evra, a ukoliko želite malo bogatiji ručak za to je neophodno izdvojiti čak 100 evra.

Cijene u Grčkoj ostale iste

Poskupljenje je ove godine zaobišlo omiljenu srpsku destinaciju – Halkidiki u Grčkoj, te su cijene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine.

– Trenutno sam u Grčkoj i mogu vam reći iz prve ruke da su cijene hrane i pića ostale slične kao i prošle godine, nema nekih značajnih razlika. Za odmor se traži mjesto više jer je zainteresovanost za grčka ljetovališta velika kao i svake godine – rekao je za “Blic” Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija “Juta”.

Za omiljeni grčki proizvod – giros, biće neophodno je izdvojiti 2.5 evra, dok je cijena suvlakia 2.9 evra. Ukoliko se odlučite da prezalogaijte u restoranima biće vam potrebno najmanje osam evra po osobi i to u jeftinijoj varijanti.

Za omiljenu hranu u grčkoj biće potrebna ista količina novca kao prošle godine

Kafa u grčkim lokalima na Halkidikiju košta od 2 pa do 4 evra u zavisnosti za koju kafu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 3 i 5 evra. Flašica vode od pola litre košta 50 centi, a ona od litar i po od 1.5 do 1.7 evra

Cijene ležajke po osobi kreću se od 5 do 15 evra.

U Crnoj Gori ista situacija kao i minulog ljeta

Cijene turističkih potrepština ostale su na prošlogodišnjem nivou, te je sudeći prema podacima koje poseduje Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cijena ležaljki na plažama ostala ista, te je za jednu potrebno izdvojiti od 5 do 15 evra koliko se plaća na frekventnijim plažama.

– Za hranu koja se prodaje na ulici, odnosno popularnu brzu hranu u jeku sezone potrebno je izdvojiti između 1 evro i 5 evra u zavisnosti nakom popularnom crnogorskom ljetovalištu se odmara, dok je cijena kafe između 0.80 i 1.80 evra. Cijene su gotovo iste kao i prošle godine – kaže za “Blic” Nina Vukčević iz Turističke organizacije Crne Gore.

Cijene u restoranima takođe su ostale vrlo slične prošlogodišnjim, te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 evra po osobi u zavisnosti od ljetovališta i naručene hrane.

Turska poskupela

– Ono što je primjetno je da se sve više naših građana odlučuje da ljetuje u Turskoj. Ova istočna zemlja je najbrže rastuća turistička destinacija zbog čega su i cijene odmora u njoj porasle – navodi Seničić.

Izvor: blic.rs