Zemljotres koji je pogodio Albaniju, kao i potresi u BiH pokrenuli su pitanje koliko su bezbjedni stambeni objekti u kojima živimo.

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Skoplje 1963. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji pojačane je zakonske regulative kada je u pitanju bezbjednost zgrada od potresa.

Potom su nakon zemljotresa u Crnoj Gori 1979. dodatno utvrđene regulative, pa sve zgrade izgrađene nakon tih godina mogu da izdrže zemljotres do 7 stepeni Rihterove skale, piše portal B92.

“Veliki stambeni blokovi na Novom Beogradu, u gradu i svuda koji su rađeni po svim propisima i da imaju građevinske dozvole možemo da kažemo da su ljudi bezbedni u njima. Međutim, pošto je starost prosečna preko 40 godina, ipak bi trebalo da izađu komisije i da pregledaju sve te objekte da vide u toku eksploatacija negde nije narušena seizmika”, rekao je za Tv Prva Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Ipak, kada su u pitanju privatne kuće u naseljima, ne može se znati koliko su one bezbjedne. Posebno je to slučaj ukoliko je u pitanju ilegalna gradnja, bez izdatih propisanih dozvola.

Ispitivanje stanja objekata je neophodno jer je mnogo onih koji mogu ugroziti bezbjednost u slučaju zemljotresa. Upravo zbog nelegalne gradnje, jer su takvi objekti najkritičniji, bilo bi poželjno da inspekcija započne kontrolu.

Osim nelegalnih objekata, vrlo su kritični i nadograđeni spratovi, kaže Rodić.

 

Izvor: B92