Saznajte koliko je potrebno grožđa, po statističkim i matematičkim procjenama, za jedan litar vina ili koliko ćemo dobiti vina od određene količine grožđa.

Kako piše specijalizovani vinski portal Vino.rs, količina takozvane “šire” koja će se dobiti od grožđa zavisi od mnogih faktora. Prije svega od sorte grožđa, njenog kvaliteta, a zatim i od načina prerade, godine berbe mišljenja je enolog Ljubica Radan koja svoja stručna mišljenja redovno dijeli čitaocima portala vino.rs.

Kad su u pitanju visoko kvalitetne vinske sorte, randman tj. količina šire je manja, pa se u prosjeku od 100 kg grožđa može očekivati oko 60-65 litara vina. Kod manje kvalitetnih sorti, to iznosi nešto više, od 75-80 litara.

U suštini, od 100 kilograma grožđa u prosjeku se dobija oko 75 litara vina, uz napomenu da je to ipak samo prosječna vrednost.

Svakako da je svaki vinograd i svaka sorta priča za sebe, ali ova računica vam može pomoći ukoliko razmišljate o samostalnom pravljenju vina, bilo za svoj gušt ili se želite okušati i na vinskom tržištu.

 

HP / vino.rs