Savjet ministara je na jutrošnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za zdravstveni sistem BiH donosi 5.000 vakcina kompanije AstraZeneca, odnosno njene verzije koja se proizvodi u Indiji

To je potvrdila i Bisera Turković, ministar unutrašnjih poslova BiH, koja je zatražila da nadležno tijelo  verifikkuje ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za njenu upotrebu.

Šta je Covishield?

Riječ je o istom tipu vakcine od AstraZeneca/Oksford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume.

Da podsjetimo, Svjetska zdravstvena agencija (WHO) je sredinom februara odobrila i dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu.  Jedna verzija se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji.

Spisak Svjetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu (EUL) procjenjuje kvalitet, sigurnost i djelotvornost COVID-19 vakcine i preduslov je za nabavku putem COVAX-a.  Takođe omogućava zemljama da ubrzaju vlastita regulatorna odobrenja za uvoz i primjenu COVID-19 vakcine.

„Zemlje koje do danas nisu imale pristup vakcinama konačno će moći početi vakcinisati svoje zdravstvene radnike i ugrožene populacije, što će doprinijeti cilju COVAX-ove jedinice za pravičnu distribuciju vakcina“, rekla je sredinom februara dr. Mariângela Simão , pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lijekovima i proizvodima za zdravlje.

‘Ali moramo nastaviti s pritiskom kako bismo svugdje udovoljili potrebama prioritetnih populacija i olakšali globalni pristup. Da bismo to učinili, potrebne su nam dvije stvari – povećanje proizvodnih kapaciteta i rano podnošenje svojih vakcina na pregled od strane SZO. ”

U slučaju dvije vakcine AstraZenece / Oxforda, SZO je procijenila podatke o kvaliteti, sigurnosti i efikasnosti, planove upravljanja rizikom i programsku pogodnost, poput zahtjeva za hladnim lancem. Proces je trajao manje od četiri sedmice.

Vakcinu je 8. februara pregledala Strateška savjetodavna grupa SZO-a za imunizaciju (SAGE), koja daje preporuke za upotrebu vakcine u populacijama (tj. Preporučene dobne skupine, revakcinacija, savjeti za određene grupe kao što su trudnice i dojilje) .

SAGE je preporučio vakcinu za sve starosne skupine od 18 godina, piše na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije.

Proizvod AstraZeneca / Oxford je virusno vektorska vakcina nazvana ChAdOx1-S.

Proizvodi se na nekoliko proizvodnih lokacija, kao i u Republici Koreji i Indiji.  Pogodan je za zemlje sa niskim i srednjim prihodima zbog jednostavnih zahtjeva za skladištenjem.

Prema pisanju svjetskih medija, proizvođač je naveo da mogu proizvesti više od 50 miliona doza mjesečno

Covishield ima iste specifikacije, te sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača AstraZeneca koja se proizvodi na evropskom kontinentu.

 

Izvor: Buka