Инвеститори у Требињу могу се похвалити чињеницом да имају највећи број продатих новоизграђених станова у Републици Српској за прво тромјесечје ове године. Овај тренд је настављен и у остатку ове године, а познато је да су цијене станова у најјужнијем граду Српске међу највишим у РС.

Станови у новоградњи у Требињу продају се по цијенама од 1.400 до 1.650 КМ, а инвеститори углавном немају већих проблема са продајом истих. Тренутно је у фази реализације и изградње неколико интересантних пројеката на више локација у граду на Требишњици.

По процјенама агенција за некретнине више цијене од Требиња у РС има Бањалука, мада се у појединим, мање атрактивним, дијеловима највећег града Српске може купити квадрат стана и за 1.300 КМ, док Бијељина има цијене сличне као и Требиње с тим што, као и у Бањалуци, на мање атрактивним локацијама можете купити квадрат стана и по повољнијим цијенама .

У односу на остале источно-херцеговачке градове цијене станова у Требињу су и дупло веће, а у остатку наше регије у складу са потражњом која је мала и нема инвестиција у станоградњу те се углавном препродају стари станови.

Потпуно различито стање је на оближњем црногорском и далматинском приморју. Традиционално интерес за некретнинама на мору је велики, а у складу са потражњом у оближњим градовима Дубровнику и Херцег Новом цијене квадрата стана су вишеструко веће него у унутрашњости.

По писањима и анализама хрватских портала који се баве проблематиком некретнина Дубровник је најскупљи град у Хрватској када су у питању новоизграђени станови, а слиједи га Сплит. Занимљиво је да је по овим процјенама цијена квадрата стана у Дубровнику дупло већа него у главном граду Загребу. Док је у Загребу просјечна цијена квадрата стана око 1.500 евра, у Дубровнику је по процјенама специјализованог продајног портала njuskalo.hr просјечна цијена квадрата преко 3.000 евра и у порасту је у односу на прошлу годину за око 6%.

По подацима које смо прикупили из доступне понуде некретнина у Херцег Новом, станови у овом црногорском граду продају се по цијенама од 1.300 до 2.000 евра у просјеку, док за ексклузивније станове на атрактивним локацијама цијена квадрата може да досегне и знатно веће износе. Будва је рекордер по цијенама на овом дијелу Јадрана, али по доступној понуди ни оближњи Херцег Нови не заостаје много.

Високе цијене станова у оближњим градовима на мору сигурно су један од разлога за повећану потражњу у Требињу, с обзиром да је познато да велики број станова у Требињу купују нерезидентни становници који ове некретнине користе углавном за одмор. Ово није чињеница која иде на руку локалном становништву које би обрадовале ниже цијене, али тржиште је немилосрдно и тешко је очекивати да би у скоријем времену овај тренд могао да се промјени.

Однос понуде и потражње је једина чињеница која одређује цијену на тржишту, а с обзиром да је продаја станова у Требињу и даље уносан бизнис са актуелним условима – Требиње ће засигурно још неко вријеме бити на врху листе цијена некретнина у Републици Српској.

 

Херцеговина Промо, октобар 2016.