​Naučnici sa Univerziteta Ilinois uradili su istraživanje koji kućni materijali su najbolji da se od njih naprave maske i koliko one štite od virusa.

Oni su u svom istraživanju poredili maske napravljene od 10 kućnih materijala, kao što su stara odjeća ili krpe i poredili ih sa standardnim hirurškim maskama.

Prema rezultatima, većina materijala iz kućne radinosti pomaže u sprečavanju zaraze virusima, odnosno blokira kapljice koje nose viruse, čak i kada su u pitanju samo jednoslojne maske, dok su neki materijali veoma uspješni u tome.

Istraživanjem je utvrđeno da u laboratorijskim uslovima hirurška maska pruža zaštitu od 96,3 odsto.

Kada su u pitanju kućni materijali, najbolje se pokazala maska napravljena od majice čiji je sastav 60% pamuk, 40% poliester. Njena zaštita od kapljica je 99,98 odsto, ali samo ako je u pitanju troslojna maska. Sa dva sloja zaštita je 98,6, a sa jednim samo 43,3 odsto.

Sljedeća po uspješnosti je kuhinjska krpa čiji je sastav 85% poliester i 15% najlon, koja zaustavlja 97,9 odsto kapljica.

Svilena majica štiti u 92,3 odsto slučajeva, a majica od 100% pamuka u 91,1 odsto.

Najslabije se pokazala maska napravljena od majice čija je kombinacija 75% pamuk, 25% poliester, gdje je zaštita tek 42,6 odsto.

 

 

 

 

Izvor: Nezavisne