Prema podacima stranice VisaGuide.World, najprihvaćenija vakcina širom svijeta, u smislu prelaska granice, jest ona AstraZeneca, koje je odobrilo 119 zemalja, uključujući i WHO.

Nakon AstraZenece dolazi Pfizer-BioNTech koju je odobrilo skoro 90 zemalja, a zatim Sputnik V (priznaje više od 60 država). Nakon toga dolaze Moderna i Johnson & Johnson. S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država.

Na stranici VisaGuide možete provjeriti koje zemlje priznaju vakcinu koje ste vi primili. U prvi redak upišite vakcinu, a u drugi željeno odredište, nakon čega ćete dobiti traženu informaciju.

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o vakcinisanju za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Europljane, Kineze i Indijce), Kanađani vakcinisani AstraZenecom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtijevaju potvrdu o primljenoj vakcini koje je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Naime, mada je SAD naručio 300 miliona doza vakcine AstraZeneca, FDA ga još uvijek nije odobrila, piše The Economist.

 

Turistička industrija je zabrinuta da bi ovakva ograničenja mogla zadržati ljude kod kuće. Nick Carreen iz Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz smatra da je nedostatak sporazuma među vladama “još jedna prepreka pri poduzimanju putovanja”. Mariangela Simao, pomoćnica glavnog voditelja WHO-a-u, rekla je da je Evropski parlament preporučio zemljama da razmotre prihvaćanje vakcina koja su na WHO-ovom popisu za hitno odobrenje.

 

 

 

 

Izvor: Buka