Među državama Zapadnog Balkana, Srbija je tokom 2019. godine najviše izdvajala za vojsku.

To pokazuju najnoviji podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI).

U Srbiji je vojna potrošnja tokom prošle godine, procjenjuje SIPRI, iznosila 1,14 milijardi dolara, što je u odnosu na 2018. uvećanje od 326 miliona dolara, odnosno za 43 odsto, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

Tim skokom, Srbija je tokom prošle godine prestigla Hrvatsku koja je 2018. bila na prvom mjestu po vojnoj potrošnji.

Takođe, na listi organizacije SIPRI top-15 država sa najvećim skokom u finansiranju u odnosu na 2018. godinu, Srbija se našla na petom mjestu.

Sve države u odnosu na 2018. godinu bilježe rast u vojnoj potrošnji s tim da, u količini sredstava koja izdvajaju, Srbija i Hrvatska prednjače, svaka sa oko milijardu dolara u 2019.

Ostale države u susjedstvu imaju znatno manje vojne investicije – Albanija 198 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 183, Sjeverna Makedonija, koja je od ove godine i članica NATO – 151 million, Crna Gora 89,3.

Srbija se, kako podsjeća RSE, intenzivno naoružavala posljednjih godina. U nabavci se najviše oslanja na Rusiju. Između ostalog, u prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je od Rusije pet helikoptera Mi-17V-5 i četiri borbena helikoptera Mi-35M. Uložila je, takođe, i u remont ruskih lovaca MiG-29, a na osnovu Sporazuma sa tom državom, u 2019. kupljen je i raketni sistem PVO “Pancir S1”.

Hrvatska – trend rasta

Hrvatska takođe posljednjih godina jača svoju vojsku. Iako ni približno kao Srbija, i ona je, u odnosu na 2018. godinu uvećala troškove (za oko 43 miliona dolara) i u 2019. iznosili su milijardu dolara.

Početkom ove godine najavljeno je da će svoju vazduhoplovnu odbranu obogatiti nabavkom novih borbenih aviona ali je zbog krize nastale, usljed pandemije koronavirusa, ta kupovina privremeno odložena.

Pored toga što prednjače po sredstvima koje izdvajaju za vojsku u odnosu na druge države Balkana, podaci Stokholmskog instituta govore da Hrvatska i Srbija u iznosima prate jedna drugu već godinama unazad.

Budžet ove dvije države u poslednjih deset godina nije išao ispod 800 miliona dolara na godišnjem nivou, pokazuju podaci SIPRI-ja.

 

 

 

Izvor: B92