Što više čitate, više je i riječi kojima raspolažete. Što više riječi koristite, imate više samopouzdanja, lakše i jednostavnije možete da kažete šta mislite i osjećate, ljudi vas više cijene, slušaju i primjećuju.

 

Prvo, vježbate mozak, trenirajte ga da redovno misli i premišlja, donosi zaključke i prima nove sadržaje koje će ugraditi u već postojeće. Aktivnost mozga možete uporediti s aktivnošću bilo kog mišića – ako ne vježbate i ne koristite ga, očekuje ga atrofija.

Čitanje umanjuje stres. Ništa vas tako dobro ne može odvući od realnosti kao dobar roman, s pričom koja drži pažnju. Čitanje je možda najbolji način da zaboravite poslovne obaveze, gust raspored za naredne dane, brige koje su neminovne. Čitanje je djelotvorna antistres terapija. Probajte i uvjerićete se i sami.

Što više čitate, bolje pamtite. Da biste, recimo, pročitali jedan roman, morate da zapamtite imena likova, njihove osobine, životne situacije, mjesta dešavanja. A, zamislite koliko toga zapamtite ako sedmično pročitate bar jednu, pa puta 52 za godinu dana.

Pažnja i koncentracija se najbolje vježbaju čitanjem. Znate i sami da što više čitate, više vam se čita i sve vam je manje vremena i energije potrebno za štivo. Probajte da prije posla čitate knjigu 15-20 minuta. Vidjećete koliko ćete u kancelariji imati bolji fokus.

Što više čitate, bolje ćete pisati. Nije ovdje samo pitanje bogatijeg rječnika. Ako mnogo čitate, susrećete se s isto toliko različitih stilova koje nesjvesno prihvatate i zatim pravite svoj, poseban, svojstven samo vama.