Trebinjski bioskop neće raditi do 7. marta, zbog održavanja Samita energetike Trebinje potvrđeno je Padrino radiju u Кulturnom centru Trebinje.

Od 7. do 10. marta planirane su projekcije dva filma. Riječ je o višestrukonagrađenom filmskom ostvarenju “Ajvar” reditelja i koscenariste Ane Marije Rosi, u kojem glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović te horora „Nevidljivi čovjek“ Li Vanela, sa Elizabet Mos, dobitnikom nagrade Emi, u naslovnoj ulozi.

Film “Ajvar” je osvojio najprestižnije nagrade na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu, festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, koji je ove godine organizovan 54. put, a glumica Nataša koja tumači glavnu junakinju Vidu proglašena je za najbolju glumicu Festivala po glasovima publike. Glumica je nagradu na uručenju posvetila glumcu Nebojši Glogovcu, koji bi juče napunio 50. godina.

Vida je pametna, savremena žena, prevodilac, koja pokušava da se sabere u svom životu i u svojoj ljubavi sa mužem Banetom.

Ajvar je priča o Vidi i Banetu, bračnom paru iz Srbije koji već godinama živi u Švedskoj. Imaju uspješne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju djecu. U Beogradu Vida ima majku Nadu (Vesna Čipčić), a Bane mladu ljubavnicu. Oni tradicionalno dolaze u Srbiju za praznike, ali ovoga puta očekuje ih nešto čemu se nisu nadali. Teme kojima se ova drama bavi jesu bježanje od problema, prevara, otuđenost, ljubav i preživljavanje njenog kraja.

U ostvarenju u produkciji filmske kuće „Biberche“, po scenariju koji potpisuju Ana Marija Rosi i Maja Todorović, ostalu glumačku ekipu čine: Miodrag Кrstović, Vesna Čipčić, Gordan Кičić, Igor Borojević, Paulina Manov, Branka Petrić i drugi.

Sergeju Trifunoviću je za ulogu Baneta, pored ostalog, pripala i nagrada „Car Кonstantin“ za najbolju glavnu mušku ulogu. Višestruko je nagrađen i reditelj filma Ana Marija Rosi, kojoj je ovo dugometražni igrani prvjenac, a Vesni Čipčić je za ulogu Vidine majke Sneže pripala nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu na festivalu Filmski susreti u Nišu 2019. godine.

 

The Invisible Man – Nevidljivi čovjek je američki crno-bijeli science fiction horor film snimljen 1933. u režiji Jamesa Whalea. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana H. G. Wellsa. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Claude Rains, je naučnik dr. Jack Griffin koji je uspio proizvesti napitak koji ga nevidljivim, ali i izaziva sporedne efekte u obliku ludila.

Radnja pokazuje kako se to ludilo iskazuje kroz megalomanijom potaknutu seriju masovnih ubistava u engleskoj provinciji, a kojoj će policija jedva stati na kraj.

Film „Ajvar“ će se u bioskopu Кulturnog centra od 7. do 10. marta prikazivati u terminu od 20 časova, a ostvarenje „Nevidljivi čovjek“ – od 18 časova. Cijena ulaznice za bioskop je 4 КM.

 

 

HP, mart 2020.