Кod 38 korisnika podsticaja utvrđeno je potpuno neslaganje prijavljenih površina pod usjevom merkantilne pšenice sa stanjem na terenu, zbog čega će biti sankcionisani i u naredne dvije godine neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske je kod 60 korisnika uočila djelimično neslaganje prijavljenih površina sa stanjem na terenu, a potpuno tačni podaci evidentirani su kod 47 korisnika.

Кontrolisano je 145 korisnika na ukupnoj površini od 767,39 hektara.
– Svi korisnici koji su dali netačne podatke u prijavi za sjetvu merkantilne pšenice biće sankcionisani tako što će imati pasivan status u naredne dvije godine, odnosno u tom periodu neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela – poručili su iz resornog ministarstva.

Od ove godine, osim uobičajenih kontrola na licu mjesta, kontrole će biti vršene i softverskim sistemom “etfarm” (etFarm) gdje su podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava povezani sa satelitskim snimcima, što znatno olakšava identifikaciju prijavljenih sjetvenih površina na terenu.

Osim kontrole sjetvenih površina pod merkantilnom pšenicom, ovim sistemom će biti nastavljena i kontrola sjetvenih površina zasijanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.
U ovaj softver trenutno su uključene digitalizovane katastarske čestice u 21 opštini.

Ovim softverom je omogućena kontrola, odnosno prepoznavanje usjeva-prijavljenog načina korištenja zemljišta za parcele koje su uključene u softver.

Кontrole će biti vršene kontinuirano do početka žetve ovih poljoprivrednih kultura.

 

 

 

Izvor: Srna