Od avgusta 2019. traje zastoj u izvozu grita iz bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela, mada su nastavljeni radovi na čišćenju zemljišta, odnosno izvoz zagađenih ulja u Grčku. U junu prošle godine je trebalo da bude završen čitav posao, a Agencija za zaštitu prirode i dalje sa Svjetskom bankom traži rješenje i pogodnu lokaciju za izvoz grita, nakon što su španske vlasti zabranile francuskom „Valgu“ da doprema brodovima grit iz Bijele.

 Kašnjenje projekta remeti otvaranje prvog jadranskog Centra za remont super jahti u Bijeloj iza kojeg je konzorcijum tivatskog Adriatic Marinas-a i Drydocks World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 – Kompanija Montenegro Yacht Services d.o.o. Tivat (MYS) od Vlade Crne Gore dobija izvještaje o napretku u vezi sa radovima na remedijaciji, i na osnovu naših saznanja, njihov izvođač radova uspio je da nastavi sa Fazom 2 remedijacije zemljišta, dok se ne riješi uklanjanje grita u sklopu Faze 1. Kašnjenje planiranog završetka cjelokupnih radova na sjevernom dijelu lokacije je, nažalost, onemogućilo kompaniju MYS da krene sa svojim planiranim radovima na transformaciji brodogradilišta, ali kompanija MYS ostvaruje napredak u oblastima u kojima može, te radi na planovima za dalje renoviranje postojećih objekata i na mogućem faznom početku rada kompanije, pokušavajući da prevaziđe ograničenja nastala projektom remedijacije koji je u toku- kazali su Radiju Jadran u menadžmentu Adriatic marinas-a.

Investicioni plan na lokalitetu nekadašnjeg Brodogradilišta utvrđen je Koncesionim ugovorom, koji iznosi 20 miliona eura za 3 godine od predaje čiste lokacije, potvrđuju nam u menadžmentu tivatske komapnije, ne precizirajući šta je sve planirano.

 Podsjetimo da je Vlada na 30 godina koncesiju za korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj dodijelila konzorcijumu Adriatic marinas iz Tivta i prvobitno kompaniji Damen iz Holandije, koju je zamijenio  Drydocks World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 Na pitanje koje zaokuplja javnost u Boki, hoće li u Bijeloj i poslije grita opet biti grit, ili će doći do emisije I taloženja nekih drugih  materijala, opasnih po životnu sredinu prilikom servisiranja super jahti, iz Adriatic marinasa samo kratko navode:

Nova kompanija za remont i popravku superjahti, MYS, će koristiti savremene radne procese i materijale, koji će u potpunosti biti usaglašeni sa svim važećim propisima o zaštiti životne sredine. 

   

Inače, ovo su odgovori na pitanja Radija Jadran koja je trebalo da se nađu u emisiji o blokadi izvoza grita iz Bijele još 3.decembra prošle godine u okviru ekološkog seriijala Rešetka. Serijal je dio evropskog projekta podrške lokalnim medijima i uspješno je okončan nakon 4 mjeseca i 13 emisija. Odgovori su stigli sa zakašnjenjem, uz izvinjenje, ali je mnogo važnije da remedijacija tla i transformacija Brodogradilišta i dalje kasne.

Prema zvaničnim analizama koje posjeduje Agencija za zaštitu prirode ,koja upravlja projektom remedijacije i ima potpisan ugovor sa izvođačem, francuskom kompanijom Valgo, dekontaminacija obale i čitav posao u Bijeloj nijesu upitni.

Čekaju se, međutim, i dalje saglasnosti i dozvole za nastavak izvoza grita i kontaminiranog zemljišta iz brdogradilišne luke.

Foto: Mladen Krivokapić

Prema posljednjim podacima koje smo dobili u Agenciji, za izvoz u Bijeloj je spremno 26.866 tona grita i 33.290 tona kontaminiranog zemljišta. Takođe, sve količine azbesta i kontaminiranih vreća su prikupljene i upakovane, spremne za izvoz po dobijanju svih neophodnih dozvola.

 

Izvor: Radio Jadran