Svi imaju različite ideje o tome kako izgleda uspjeh. Za neke je to stabilna karijera, penjanje korporativnim ljestvicama, posjedovanje kuće, gomila novca. Za druge je to stvaranje porodice, srećan brak, odgoj srećne i nezavisne djece. A za neke je to kombinacija navedenog ili nešto potpuno drugo.

Poenta je u tome što uspjeh izgleda drugačije za sve. Ali, što se tiče uspješnih žena, postoje određene navike koje imaju sve uspješne žene. To su osobine koje ih vode do uspeha.

Razmislite o uspješnim ženama koje poznajete ili  razmislite o svom vlastitom životu i kako doživljavate vlastiti uspjeh i pogledajte koliko ovih navika imate.

1 – Ne uzimaju život previše ozbiljno

Možda mislite da, da biste bili uspješni, sve vrijeme morate biti ozbiljni, ali to uopšte nije istina! Uspješne žene znaju uravnotežiti ozbiljnu stranu stvari sa zabavnom i razigranom stranom stvari. One znaju kada treba biti ozbiljan, a kada se zabaviti – važna lekcija kada stvarate uspjeh u vlastitom životu.

2 – Vjeruju u sebe

Samoj sebi su najveća podrška i ne samo da vjeruju da je uspjeh moguć, već vjeruju da je to moguće i za njih. Znaju da mogu postići sve ono na što se odluče.

 

3 – Bore se za ono u šta vjeruju

Zalažu za ono u šta vjeruju. Uspješne žene imaju mišljenje o životu, svijetu, radu i svemu što je sastavni dio njihovog života. One znaju da se neće svi složiti s njima, a takvo ophođenje drugih im je potpuno uredu (uostalom, ne slažu se sa svima, pa zašto bi se svi složili s njima?). One su u stanju formulisati vlastito mišljenje na temelju vlastitog obrazovanja, iskustava i uvjerenja i ne slijede slijepo druge.

4 – Ne vjeruju u ravnotežu posla / života

Uspješna žena se smije ideji o ravnoteži između posla i života, znajući da tako nešto ne postoji i da je nedostižno.  Ona je svjesna da joj posao predstavlja jedan segment života i da u svom radu može biti uspješnija zbog onoga što je doživjela u svom svakodnevnom životu i obratno. Uspješna žena se može nazvati uspješnom kada dominira kako na poslu tako i izvan poslovnog okruženja, a svjesna je da se posao/život ne mogu u potpunosti separisati, da direktno ili indirektno ne utiču jedan na drugi.

5 – One brinu o svom zdravlju

Uspješna žena zna da ako je njeno zdravlje na udaru, ostatak života je van snage. Ne vjeruje da zdravo znači odlazak u teretanu svaki dan ili jedenje salata za svaki obrok, umjesto toga shvaća da zdrav život obuhvata um, tijelo i dušu i zna da mora njegovati sve te prostore svog života.

6 – Postavljaju pitanja

Uspješna žena ne očekuje da sama zna ili razumije sve, i kao takva se ne boji postavljati pitanja kada želi znati više, tražiti pojašnjenje ili osporiti vjerovanje.

Ne uzima sve samo po svojoj vrijednosti, već pokušava naučiti koliko može, razumjeti situacije u kojima se nalazi i biti dio procesa, a ne samo gledalac.

7 – One su finansijski nezavisne

Uspješne žene ne oslanjaju se ni na koga kako bi popravile svoju finansijsku situaciju. One su financijski nezavisne, jer razumiju svoju finansijsku situaciju, donose informisane i obrazovane odluke o svojim finansijama, a računi su im uvijek plaćeni na vrijeme.

Ona ne moraju biti hranitelji u porodici, ali ona ne odustaje i ne dopušta bilo kome da u potpunosti kontroliše finansije. Ona želi učestvovati u donošenju odluka kada su finansije u pitanju, ne dozvoljava da bude isključena iz tog segmenta.

8 – Imaju životne ciljeve (i planiraju da ih postignu)

Uspješna žena ne živi život reaktivno, već ga živi proaktivno. Ona ima velike ciljeve za svoj život, ali zna da veliki ciljevi zahtijevaju velike planove kako bi bili ostvarivi.

Ona svakodnevno radi na svojim ciljevima, čak i ako su to mali koraci, ali zna jednog dana da će ih ostvariti.

9 – Preuzimaju (procjenjene) rizike

Uspješna žena zna da život u srednjoj traci nije mjesto gdje se događa uspjeh i da treba da rizikuje da bi stvorila život kakav želi živjeti.

Ali nisu svi rizici jednaki, a uspješna žena zna da treba odmjeriti rizike i osigurati da rizik koji preuzme služi njenim ciljevima i životu najbolje.

10 – Shvaćaju važnost odnosa

To ne znači romantične veze, a ni njih ne isključuje. Uspješna žena razumije da se većina stvari u životu svodi na neki oblik odnosa.

Bilo da je to vaš brak, porodica, radni odnos ili prijatelji – sve su to odnosi i svi imaju značaj u vašem životu na ovaj ili onaj način.

Te veze treba njegovati, a toksične verzije tih odnosa treba prekinuti i uspješna žena se ne boji to učiniti.

11 – Praktikuju redovnu brigu o sebi

Ne možete osvojiti svijet, pa čak ni osvojiti dan bez da prvo napunite svoju čašu. Uspješna žena zna koliko je važna briga o sebi i zna da briga o sebi nije ‘sebična’, za ženu je to osnovna potreba.

Kada se osjeća lijepo u svojoj koži žena zrači samopouzdanjem, a samopouzdanje joj otvara i sva vrata na putu prema ostvarenju ciljava.

12 – Vraćaju se pozitivnom razmišljanju

Svi imaju negativne trenutke, očekujući da ćete uvijek biti pozitivni bilo bi ludo i nedostižno. Uspješna žena se ne razlikuje. Ima loših dana, ima dana kada želi vrisnuti i osjeća se kao da je svijet protiv nje. Ali, uspješna žena se uvijek vraća pozitivnom razmišljanju. Zna da joj se energija koju ubacuje u svijet vraća i da negativnost nije ona vrsta energije koju želi oko sebe.

 

Izvor: poduzetnice.ba