Na zelenim pijacama u Srpskoj, tradicionalno se najviše pazari krompir, ali najveću zaradu trgovci imaju od prodaje pasulja.

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama, u avgustu je iznosila nešto više od milion maraka, od čega je 446.000 maraka samo od povrća.

Najveći prihod zabilježen je generalno od prodaje pasulja, koji je po tadašnjim cijenama koštao u prosjeku 5,4 KM po kilogramu. Za mjesec dana prodato je 12 tona pasulja, a ukupna zarada je 65.000 maraka, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Istovremeno, u avgustu je najviše prodato krompira – skoro 42 tone, u ukupnoj vrijednosti 40.349 maraka. Kilogram ovog povrća u osmom mjesecu je u prosjeku koštao 0,97 pfeniga, a cijena se sada već kreće od 1,50 do 2,5 marke.

U Udruženju povrtlara RS pojašnjavaju da su prinosi krompira katastrofalni, zbog čega i rastu cijene.

– Proizvođači krompira i kupusa prošle godine su poslovali negativno, nisu prodali sve povrće, pa proljetos nisu imali čime da sade. Ko je i sadio, radio je to svojim sjemenom, poslije toga povrtlare je pogodila i suša i sve to uticalo je na prinos krompira. Dok mi imamo jako malo krompira u ponudi, potražnja za povrćem je porasla, jer je u ovoj godini počelo raditi i ugostiteljstvo, tako da dolazi do rasta cijena. Procjena našeg Udruženja je da ćemo krompira imati samo do Nove godine – rekao je predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Što se tiče voća, najviše se kupuju jabuke. U avgustu je prodato blizu 14 tona jabuka, prosječne cijene 1,59 KM po kilogramu.

Sa druge strane, najmanje je prodato kupina – 1,7 tona, čija je prosječna cijena blizu 5 maraka po kilogramu.

U poređenju sa julom ove godine, vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda u avgustu na pijacama u Srpskoj bila je veća za 61.507 KM.

 

 

 

Izvor: Srpska info