Instagram je jedan od najčešće korištenih društvenih medija ovih dana, s više od milijardu aktivnih korisnika koji se svakodnevno prijavljuju kako bi provjerili slike / videozapise koje su objavili prijatelji, porodica ili njihove omiljene slavne osobe. Iako postoji velika populacija korisnika koji instaliraju stvari na dnevnoj bazi, postoji dosta onih koji samo vrebaju bez puno objavljivanja ili koriste platformu kao sredstvo za izvođenje drugih korisnika.

Ako ste strastveni Instagram s javnim profilom, vrlo je vjerovatno da ste se pitali “Mogu li vidjeti ko pregleda moj Instagram profil?” češće nego što biste htjeli priznati. Dakle, kako pratiti ko gleda njihov Instagram profil? Možete li zadržati karticu na vašem Insta stalkeru? Hajde da vidimo.

Kako vidjeti ko pregleda vaš Instagram profil

Pa, da budemo precizni, ne postoji nikakav direktan način. Istagram nema ugrađenu opciju koja korisnicima omogućuje provjeru ko je gledao njihov profil i iza toga postoji vrlo dobar razlog – privatnost korisnika. Instagram koji posjeduje Facebook ima sve podatke koje trebate provjeriti ko je pregledao vaš profil, ali ga neće podijeliti s vama jer bi to moglo dovesti do značajnog pada angažmana korisnika na platformi.

Zašto pitaš? Pa, budući da značajan broj korisnika Instagram-a provodi svoje vrijeme samo provjeravanjem drugih profila bez objavljivanja bilo čega na vlastitom profilu, ako Instagram objavi podatke o njihovoj aktivnosti, postoji velika vjerojatnoća da će prestati koristiti aplikaciju koliko, definitivno je loše za posao. Iako ti korisnici ne sarađuju s drugim osobama na Instagramu, oni i dalje troše isti broj oglasa kao i svi drugi, a ako su pozvani zbog svoje aktivnosti, mogli bi prestati koristiti platformu.

Korištenje aplikacija treće strane za pregledavanje vašeg Instagram profila

Dakle, postoje li aplikacije treće strane koje možete koristiti da biste vidjeli ko je gledao vaš Instagram profil? Da, postoji apsolutna tona aplikacija, kako na App Store-u, tako i na Play Store-u, koje će vas uvjeriti da možete vidjeti ko pregleda vaš Instagram profil i pronaći Insta stalkers tako što ćete im omogućiti pristup vašem Instagram računu. Ali, rade li oni? Definitivno ne . Aplikacije kao što su “Ko je pregledao moj profil?” i ‘SocialView for Instagram’ imaju vrlo loše ocjene i iza njih je nekoliko dobrih razloga. Prvi, a vjerojatno i najočitiji, je da aplikacije ne rade.

Aplikacije se samo pretvaraju da rade i prikazuju popis slučajnih Instagramova korisničkih imena koja se stalno mijenjaju svaki put kada otvorite aplikacije kako bi korisnici osjetili da nešto rade. Drugo, i što je najvažnije, ove aplikacije riskiraju da postanu velika prijetnja privatnosti dok prikupljaju sve podatke o računu čim se prijavite sa svojim Instagram računom i pružite im pristup podacima. Povrh toga, aplikacije obično naplaćuju pretplatu za svoje lažne usluge i takođe su pune oglasa, što zapravo ne čini ugodno korisničko iskustvo.

Najizraženiji razlog zašto te aplikacije ne rade je prilično jednostavan. Instagramova politika podataka jasno navodi da dijeli samo korisničko ime, Instagram korisničko ime i bio, fotografiju profila i adresu e-pošte s aplikacijama trećih strana koje firma nije provjerila. Osim toga, Instagramov Graph API, koji je uveden ranije ove godine, mnogo je restriktivniji od starije Instagram API platforme, što znači da aplikacije koje nisu odobrene od strane Instagrama za korištenje API-ja gube mogućnost potpunog pristupa API-ju . Dakle, sada kada aplikacije treće strane ne dolaze u obzir, kako možete vidjeti ko je gledao vaš Instagram profil?

Korištenje Instagram Stories / Highlights kako biste vidjeli ko pregleda vaš Instagram profil

Iako Instagram ne omogućuje korisnicima pristup opaciji s kojom mogu provjeriti ko posjećuje njihove profile, ona ima onu koja korisnicima omogućuje da vide ko je sve pregledao njihove Priče i Izdvajanja. Opcija se može koristiti za provjeru ko je sve nedavno posjetio vaš profil. Da biste iskoristili ovu opciju da biste otkrili svoje Insta stalkers sve što trebate učiniti je dotaknuti ikone slike profila poredane u donjem lijevom uglu nedavnih Instagram priča. Prikazaće se popis svih korisnika koji su provjerili vašu priču, uključujući korisnike koji vas ne prate.

Ta će vam opcija takođe omogućiti da blokirate sve korisnike s kojima ne želite dijeliti Vaše Priče tako da dodirnete gumb izbornika s desne strane imena korisnika i odaberete opciju “Sakrij priču”, tako da možete lako blokirati bilo koje Instagram izlagače možeš imati.

Budući da Instagram Stories ističe nakon 24 sata, popis ćete morati provjeravati na dnevnoj bazi (u slučaju da to često postavljate). Ali ako želite dobiti dugoročni pregled o tome ko je posjetio vaš Instagram profil, možete provjeriti isti popis na svojim opcjama, koja takođe prikazuje popis svih korisnika koji su posjetili vaš profil (pod uslovom da su odigrali najvažnije),

Upotrijebite Instagram poslovne račune kako biste vidjeli ko gleda vaš Instagram profil

Takođe možete vidjeti ko je pregledao vaš Instagram profil tako što ste koristili Instagram poslovni račun. Posjedovanje Instagram poslovnog računa omogućiće vam pristup važnim informacijama o tome ko je posjetio vašu Instagram stranicu, ali postoji ulov.

S poslovnim računom moći ćete pristupiti dragocjenim saznanjima o korisnicima koji posjećuju vaš profil, uključujući njihovu lokaciju, raspon godina, pol i vrijeme kada su na mreži. Međutim, uvidi neće otkriti imena svih pojedinačnih korisnika koji su posjetili vaš profil.

Ako vas zanimaju takvi podaci, osobni Instagram profil možete jednostavno pretvoriti u poslovni račun. Da biste to učinili, moraćete otići do Instagram postavki i dodirnuti opciju “Prebaci se na poslovni profil”, a zatim spojite svoj Instagram na Facebook stranicu koju administrirate.

Instagram će od vas zatražiti da odaberete koje kontakt podatke želite povući sa svoje Facebook stranice jer Instagram poslovni računi zahtijevaju od korisnika da imaju barem jedan kontakt. Vaš novi Instagram poslovni račun sada je dobar. Važno je napomenuti da Instagram Insights ne povlači istorijske podatke i počinje prikupljati podatke tek nakon postavljanja Instagram poslovnog računa.

Kako napraviti svoj Instagram korisnički račun

Sada kada smo istražili sve načine na koje možete vidjeti ko pregleda vaš Instagram profil, govorimo o tome kako možete spriječiti da netko gleda vaš profil. Odgovor je vrlo jednostavan. Možete spriječiti nepoznate korisnike da provjere svoj Instagram tako što ćete svoj profil učiniti privatnim.

Da biste pretvorili svoj Instagram profil iz javnog u privatni, moraćete otići do izbornika postavki u aplikaciji Instagram i uključiti opciju “Privatni račun” . To je tako lako. Imajte na umu da prelazak na privatni račun neće uticati na vaše postojeće pratioce, pa ćete morati pojedinačno ukloniti neželjene pratioce ili Insta stalkers nakon konverzije na privatni račun.

Tako možete vidjeti ko gleda vaš Instagram profil?

Dakle, ako ste se pitali možete li vidjeti ko je gledao vaš Instagram profil, dobro, ne možete. Jedino zaobilazno rješenje, koje uključuje provjeru ko je gledao vaše Instagram Stories i Highlights, nije tačno jer prikazuje samo sve korisnike koji su pregledali Vaše Priče ili Istaknute stavke i ne računa sve korisnike koji su prošli kroz postove na vašoj vremenskoj crti . Aplikacije trećih strana, kao što sam već objasnio, nisu dobre i njihovo korištenje je definitivno gubitak vašeg vremena i novca. U slučaju da želite više informacija o korisnicima koji posjećuju vaš profil i mogu raditi bez dobijanja njihovih imena, možete svoj lični račun pretvoriti u poslovni račun. I konačno, ako vas ne zna ko će posjetiti vaš Instagram ID, možete se prebaciti na privatni račun.

Izvor: Gadget info