Nove registarske oznake za vozila u Bosni i Hercegovini su na snazi od 28. septembra 2009. godine.

 

registracija1

One se sastoje od plavog polja sa državnom skraćenicom BIH na lijevoj strani i sedam znakova (pet brojeva i dva slova) u formi X00-X-000. Velika slova koja se koriste na registarskim oznakama su A, E, J, K, M, O, T. su ista u ćiriličnom i latiničnom pismu.

No, registarske oznake u našoj zemlji za vrijeme Jugoslavije su bile napisane u formi: skraćenica za naziv grada, crvena petkoraka zvijezda, broj oznake (maksimalno šest cifri). One su bile na snazi do 1992. godine.

regoznake

regoznake 01

Od 1994. godine u FBiH su izdavane registarske oznake koje su sa lijeve strane imale plavo polje sa natpisom BiH i grbom Bosne i Hercegovine sa ljiljanima. Nakon toga je bila dvoslovna skraćenica za mjesto, četiri cifre, i dva slova od kojih je prvo označavalo općinu, a drugo seriju.

regoznake 02

U Republici Srpskoj do 1998. registarske oznake su bile u formi ćirilične skraćenice za mjesto, grb sa četiri S i brojčanom kombinacijom.

regoznake 03

Od 1998. godine do 28. septembra 2009. godine izdavale su se tablice u formi 000-X-000 koje su još uvijek na snazi.

regoznake 04

Registarske oznake su danas jedinstvene za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine i ne označavaju mjesto gdje je registrovano vozilo (grad, općina, kanton ili entitet) kao što je bilo do 1998.

Izvor: radiosarajevo.ba