Evropski parlament juče je odobrio nove mjere u borbi protiv pušenja.

Izvor: 6uka.com

Među ovim novim mjerama su ograničenja na reklamiranje elektronskih cigareta, veće naljepnice sa upozorenjima na kutijama i zabrana korišćenja arome mentola u cigaretama.

Parlament je podržao prijedlog da se na kutije cigareta stavljaju ‘šokantne fotografije’ o štetnim posljedicama pušenja.

Prema novim propisima, 65 odsto kutije biće prekriveno naljepnicom upozorenja o štetnosti duvanskih proizvoda, a korišćenje arome mentola u cigaretama biće zabranjeno od 2022. godine, prenosi agencija AP.

Proizvođači duvana ocijenili su da su najnoviji propisi nesrazmjerni, kao i da ograničavaju slobodu potrošača.

Međutim, evropski zvaničnici tvrde da su ovim mjerama stali u odbranu javnog zdravlja, budući da bolesti koje uzrokuje duvan godišnje koštaju EU oko 25 milijardi eura i odnesu oko 700.000 života.

 

kako prenosi DW, u Evropskom parlamentu se o toj temi raspravljalo već osam puta – više nego što se raspravljalo i o nekim daleko važnijim temama za život građana Unije, sve do pitanja treba li fotografija da zauzima 50 ili čak 75 odsto lica i naličja kutije cigareta.

Osim toga, duvanska industrija tvrdi da se tu radi i o mnoštvu radnih mjesta koja bi bila ugrožena oštrijim mjerama protiv pušenja. Samo u Njemačkoj u duvanskoj industriji radi ili je s njom neposredno povezano oko 52.000 ljudi.

Proizvođači cigareta ističu i argument protivnika pušenja: već i postojeće mjere drastično su smanjile broj mladih pušača. Još 2001. je u Njemačkoj 27,5 odsto mladih pušilo, prošle godine ih je bilo još samo 12 procenata. Tri četvrtine mladih nije nikad, ili je samo jednom probalo cigaretu, ali više nikad nakon toga nisu zapalili.

Nisu samo zaposleni u duvanskoj industriji nezadovoljni. Vlasnici trafika i ugostitelji nezadovoljni su zbog sve oštrijih mjera protiv pušenja.

Prema nedavnom ispitivanju Udruženja građana za slobodu i toleranciju, čak 61 odsto upitanih u Njemačkoj zemlji smatra da Evropska unija previše vremena troši na upravljanje svakodnevnim životom svojih građana. Tu nije samo riječ o nekakvom savršenom, atletskom idealu Evropljanki i Evropljana koji niti puše, niti piju, nego i o drugim propisima – sve do zabrane običnih sijalica.