Dok svi u vašoj okolini kašlju, jedino što vam preostaje jeste da pokušate da se ne razbolite…

Kako se prenosi zaraza?

Najveća zabluda jeste da se prehlada prenosi samo vazduhom, odnosno ako neko u vašoj neposrednoj blizini kašlje. Mnogo su veće šanse da virus pređe na vas ako dođete u dodir sa predmetima koje je zaraženi upotrebljavao pa tako svaka javna površina predstavlja potencijalnog prenosioca bolesti.

Kako da se zaštitite?

Jednostavno, redovnim pranjem ruku. Detaljno perite ruke toplom vodom minimum 20 sekundi i znatno ćete umanjiti mogućnost prenošenja bakterija. Ne bi bilo loše da pored ovoga kao prevenciju koristite i antibakterijske vlažne maramice.

Vitamin C?

Ukoliko ste se već prehladili, kasno je za vitamin C. Posljednja istraživanja pokazala su da ovaj vitamin može biti odličan kao prevencija, ali u slučaju da ste se razboljeli, on vam neće pomoći da brže ozdravite.

Odlazak kod ljekara?

Ako niste trudni ili nemate neke ozbiljnije zdravstvene probleme, nema potrebe da zbog prehlade odlazite kod doktora. Unosite dosta tečnosti, voća i povrća i za nedjelju, dvije bićete kao novi.

Vodič za “preživljavanje” ako ste prehlađeni na poslu

Ujutru

Poslije doručka uzmite paracetamol da biste spriječili glavobolju.

U kancelariji

Uvijek pored sebe treba da imate flašu sa vodom kako biste unosili dovoljno tečnosti.

U podne

Popijte čaj sa malo limuna i medom.

Za vrijeme ručka

Poslije jela, uzmite još jedan lijek protiv bolova.

Popodne

Čaša limunade sa medom podići će vam nivo energije.

Kod kuće

Inhalirajte se kako biste pročistili disajne puteve i bolje spavali. Ujutru ćete se osjećati mnogo bolje i lakše ćete se probuditi.

 

Izvor: Vijesti Online