Pripremila: Dajana R.

Mnoge dame nanošenje pudera shvataju kao rutinsku naviku kojoj ne pridaju mnogo pažnje. To je u redu ukoliko vam je svejedno kakv ćete efekat postići. Ako ipak želite da vaš ten zablista, a da se pritom ne primjećuje sloj pudera, nije potrebna nikakva posebna vještina već samo da se pridržavate sljedećih savjeta.

Sredstvo za čišćenje

Čista podloga je prvo što vam je potrebno da biste omogućili da vam puder, kao i cijela šminka, traje što duže na licu. Birajte blage čistače, namjenjene vašem tipu kože.

Piling lica

Piling kože lica, bar jednom nedjeljno, je obavezan. Tako ćete odstraniti mrtve ćelije sa kože i spriječićete pojavu mitisera. Uz to će vam koža biti mekana, glatka na dodir i dobiće lijepu i zdravu boju.

Piling za usne

Koliko je važan za lice i tijelo, toliko je važan i za same usne kako bi šminka duže trajala. Osim pilinga, sličan efekat možete postići ako usne nježno operete četkicom za zube. Na taj način će krv bolje cirkulisati i dobićete ljepšu prirodnu boju usana.

Hidratantna krema

Kako biste olakšali nanošenje pudera na lice ne zaboravite prethodno nanijeti hidratantnu kremu i pričekati da se upije.

Prajmer

Prajmer (koriste se i termini baza ili podloga) treba da zagladi kožu, popuni bore i pripremi lice za nanošenje pudera kako bi on bolje „legao“ na kožu i izgledao prirodnije. On se uvijek nanosi nakon kreme, a idealan je u prilikama kada ste cijeli dan van kuće jer produžava postojanost i trajnost šminke.

Baza za oči

Kao što vam prajmer omogućava postojanost pudera na licu, sličan efekat ima i baza za oči na vašim kapcima. Omogućava da sjenka stoji duže na očima, da se ne skuplja u pregibu i nevjerovatno povećava pigmentaciju sjenki.

Odgovarajući puder

Većina žena najčešće koristi tečni puder. Najbitnije je da puder bude prilagođen vašem tipu kože.  Ako imate masnu kožu birajte pudere na kojima je naznačeno “matte”. Oni upijaju višak masnoće i koži daju mat efekat. Ako imate suvu i zrelu kožu satenski finiš je idealan za vas. Pri odabiru boje imajte na umu da je cilj tečnog pudera ujednačiti ten i prikriti sitne nedostatke, a ne potamniti ili posvijetliti ten nekoliko nijansi.

Rumenilo

Odaberite nježnu boju breskve ili ružičastu, najbolje u kremi. Nasmiješite se i nanesite rumenilo na jabučice na licu i dobro razmažite. Rumenilo bi trebalo dati obrazima prirodni sjaj. Ovdje se vodite pravilom ‘manje je više’ jer ako pretjerate sa količinom postići ćete kontaefekat.