Ма колико савјети о штедњи изгледали непристојно у доба кад људи састављају крај с крајем, стручњаци тврде да је могуће оставити неки новац са стране ако се само навике промјене.

Преживјети од првог до првог често изгледа као немогућа мисија, а штедња као научна фантастика. Скоро сваки други радно способни Европљанин (тачније, 40 одсто) принуђен је да позајмљује од породице и улази у неповољне кредите, показало је истраживање британске организације која се бави финансијским савјетима.

Ма колико савјети о штедњи изгледали непристојно у доба кад људи састављају крај с крајем, стручњаци тврде да је могуће оставити неки новац са стране ако се само навике промјене.

НАПРАВИТЕ ОСТВАРИВ ПЛАН – Поставите циљ да сваког мјесеца са стране оставите неку суму, ма како мала била. Временом, то постаје навика која ће вам донијети уштеђевину за непредвиђене ситуације.

ОПРЕЗНО СА ПЛАТОМ – Да ли сте чули за Милионерски викенд? Ријеч је о првој суботи након плате која је, према статистици, дан кад се највише троши. Чак и они са мањим примањима су склонији да потроше новац за викенд након што приме плату јер су тада кочнице најслабије пошто се осјећамо “богато”. Ово можете измијенити ако исти дан кад примите плату одређену суму пребаците на други рачун, установљен “за црне дане”.

СМАЊИТЕ ДУГ – Прије него што отпишете овај савјет као очигледан, анализирајте своје финансије. То што ћете на кешу уштедјети пет посто нема много смисла ако на кредитној картици дајете три пута више због камата. Некада је заиста тешко извући се из дуга, али понекад је кривац љењост. Недавно британско истраживање је показало да пола милиона Острвљана плаћа више него што би морало и то само зато што се нису пребацили на бољу понуду. Наравоученије – распитајте се које су вам опције за рефинансирање дуга.

Извор: Вечерње новости