Pojedini čitaoci ali i neki doktori opšte prakse javili su se redakciji BUKE u vezi sa procedurama prilikom ostvarivanja odnosno šifriranja bolovanja zbog različitih okolnosti u vezi sa korona virusom.

Ono što je izazvalo dodatnu zbunjenost jeste način na koji će se ubuduće liječiti pacijenti sa blagim simptomima, ali koji nemaju potvrđenu pozitivnost na korona virus. Dakle konkretno, šta raditi u slučaju kada radnik mora biti u izolaciji, nije covid pozitivan ali ima blage simptome? Kako se ostvaruje pravo na bolovanje?

Podsjetimo da je FZO RS ranije u šifarnik dijagnoza još ranije uvrstio dvije dijagnoze u vezi sa korona virusom i to šifru: U07.1 za dijagnozu bolesti (COVID 19) izazvane novim virusom „SARS- CoV2“, i šifru U07.2 za dijagnozu sumnja na bolest ( COVID 19) izazvane novim virusom „SARS- CoV2“

Kada je u u pitanju bolovanje, prema Pravilniku o isplati plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad predviđena je mogućnost bolovanja za osiguranika kojem su propisane mjere obavezne izolacije u slučaju da je kliconoša ili pojave zarazne bolesti u njegovoj blizini. To znači da ukoliko ima rješenje nadležnog inspektora o obaveznoj izolaciji ima mogućnost bolovanja za period koji je propisan u rješenju.

Podsjećamo da za bolovanja do 30 dana poslodavac isplaćuje platu,a za preko 30 dana Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Drugim riječima,platu za vrijeme bolovanja do 30 dana isplaćuje poslodavac u rasponu od 70 do 90 odsto u skladu sa opštim aktima poslodavca.

Takođe, porodični doktor propisuje bolovanje i onda kada procijeni da zbog zdravstvenog stanja osiguranik nije sposoban za rad, bilo da je u pitanju sumnja na koronu ili nešto drugo (bilo da je u pitanju korona ili bilo koje drugo oboljenje ili stanje)

Iz Fodna zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rečeno je za BUKU da za bolovanja preko 30 dana neto platu nadoknađuje Fond, i to 70 odsto neto plate, “osim u slučajevima zaraznih bolesti, kao što je sada slučaj sa koronom, te bolovanja prouzrokovana transplantacijom, kada nadoknađujemo 90 odsto neto plate”

“Prema tome, i u slučajevima kada je osiguranik na bolovanju dužem od 30 dana jer je obolio od virusa korona ili je u obaveznoj izolaciji zbog kontakata sa zaraženim, FZO će nadoknaditi 90 odsto plate, u ostalim slučajevima refundiramo 70% (uključujući i slučajeve kada postoje blagi simptomi ali testom nije potvrđen virus korona, ali svakako ta bolovanja obično i ne traju duže od 30 dana)” navodi se u odgovoru FZO RS za BUKU.

Takođe,ukoliko je osiguraniku porodični doktor propisao bolovanje i kada nema rješenje inspektora, ako nije potvrđen virus korona, ima blage simptome i slično, to se tretira kao i svako drugo bolovanje. Budući da platu za vrijeme bolovanja do 30 dana isplaćuje poslodavac u rasponu od 70 do 90 odsto, poslodavac u skladu sa svojim aktima i u ovom slučaju određuje visinu plate, kao i u svim ostalim slučajevima bolovanja.

Saša Trivić, predjednik Udruženja poslodavaca RS za BUKU govori sa kojim se problemima susreću posludavci prilikom otvaranja bolovanja radnicima pod sumnjom na zarazu korona virusom.

Došlo je kaže, vrijeme da poslodavci više i ne gledaju u papire, jer već ima dosta veliki broj zaraženih, sistem je zagušen, pa poslodavci preventivno, bez testa, bez otvaranja bolovanja šalju radnike u kućnu izolaciju

“Svi troškovi do 30 dana bolovanja padaju na teret poslodavca, te samim tim nije ni bitno samo otvaranje bolovanja. To se naravno naknadno mora riješiti, ali sitem je toliko zaguše, dobijamo informacije i da se teško dolazi do doktora porodične medicine, sve se svodi na telefonski razgovor, tako da je sada najvažnija prevencija, da čim se posumnja na zarazu, radnici budu poslani u kućnu izolaciju”.

Što više odgovornosti – zaključak je koji se sam nameće. Odgovornost radnika prema poslodavcu, ali i odgovornost poslodavca prema radniku. Sistem je preopterećen i sasvim sigurno nije u stanju da svojim pravilnicima, uredbama i drugim dokumentima obuhvati svaku specifičnu situaciju, u kojoj se mogu zadesiti pacijenti. Ako ne može sistem, pomozi sam sebi.

 

 

 

Izvor: Buka