Tradicija ispijanja kafe u evropskim zemljama započela je tek na samome kraju 17. vijeku iako se nagađa da je kafa kao piće prvi put otkrivena na teritoriju Afrike, na području današnje Etiopije na kraju 7. vijeka.

Izvor: 6uka.com

Zbog samog okusa, mirisa, a ujedno i učinka ovog crnog napitka nastala je i sama „umjetnost“ pripremanja i ispijanja kafe. Dooismo vam nekoliko podataka o kojima morate voditi računa pri pravljenju kafe…

Šest fundamentalnih principa pri pravljenju kafe su:

– Kupiti dobro zrno kafe
– Samljeti kafu odmah neposredno poslije pečenja
– Dobro odložiti kafu
– Koristiti pravi omjer kafe i vode
– Fokusirati se na tehniku pravljenja kafe
– Koristititi dobro suđe

Prženje kafe

Sami okus, miris, jačina i aroma kafe proizlaze iz načina prženja. Cjelokupna kvaliteta ovisi o vremenu koje zrno provede u prženju. Proces prženja traje između 10 i 16 minuta. Ukoliko želite blag i nježan okus kave, zrna se trebaju peći između 10 i 12 minuta. Ukoliko želite pojačanu „pjenu“ na skuhanoj kavi, kavu možete pržiti ili na maslacu ili joj dodati malo šećera da poprimi boju karamele.

Kuhanje kafe

Najlakše rečeno, u prokuhanu vodu staviti dobar omjer pržene i mljevene kafe, prokuhati mješavinu i dobili smo idealan napitak. Sami omjer u grubo je jedna čajna žličica kafe na 1 dcl prokuhane vode.

Gdje čuvati kafu?

Kafu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta vazduh kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kafu najbolje držati u frižideru, međutim to nije tačno, jer na taj način kafa gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine kafe koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti, a važno je znati da kafa u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kafe.