Put oko svijeta je ultimativno životno iskustvo koje mnogi nikada nemaju prilike da iskuse, međutim, oni koji su u tome uspjeli – znaju koliko je truda, napora, živaca i novca potrebno kako bi se i ostvario.

Pa, ako ste malo ludi, imate vremena i volje, nastavite da čitate i saznajte kako da organizujete savršen put oko svijeta što bezbolnije.

Kako?

Najjeftiniji način za idealan put oko svijeta bio bi kada biste kupili “Round-the-word air ticket”, koje su proteklih godina sve popularnije. Teoretski, radi se o jednoj karti koja će vam omogućiti put s više različitih kompanija, ali često samo unutar jedne grupacije – recimo Star Alliance i njeni partneri.

Međutim, i nije mala stvar uzmemo li u obzir kako Star Alliance okuplja čak 27 avio kompanija koje će vas dovesti gotovo na svaki dio naše planete.

RTW (Round The World) karte koje su u ponudi Star Alliancea omogućiće vam putovanje do maksimalno 15 destinacija, a sami možete odabrati koje će to destinacije biti – imate na raspolaganju 1.328 aerodroma u čak 195 država – prava sitnica.

Ali ipak, kao i svuda, postoje neka pravila.

Kod RTW karata možete se kretati samo u jednom smjeru – istočno ili zapadno – nema prebacivanja. Drugo pravilo je da vaš put mora da započne i završi se na istoj destinaciji, a sve letove koje ćete rezervisati, morate rezervisati unaprijed, prije samog putovanja – što dosta ograničava fleksibilnost.

Koliko vremena mi treba?

Teoretski biste mogli da proputujete svijet za jedan vikend, ali to bi značilo da ste non-stop u avionu. Upravo iz tog razloga, minimalna dužina putovanja kod RTW karata iznosi 10 dana, što je daleko premalo da bi se obišao cio svijet. Idealna dužina za put oko svijeta bila bi od 6 mjeseci, pa do godinu dana.

Kada?

Ovo je teško tačno odrediti, ali kada god se zaputili na put oko svijeta, vrijeme će vas negdje zeznuti. Nikada nećete pogoditi suvo i sunčano, a ne pretoplo vrijeme u svim državama, pa ako i pogodite – imate zaista nevjerovatnu sreću.

Kuda?

Klasična (ujedno i najjeftinija ruta) povezuje neke od najvećih gradova kao što su London – Bangkok – Singapur – Sidnej – Los Anđeles. Ako želite na bilo koju destinaciju dodati jednu ekstra, cijena će se povećavati u zavisnosti od cijene leta koji ste dodali.

Dobra stvar je ta što ne morate da letite iz iste destinacije na koju ste sleteli. Recimo, idete u Pert, tamo hvatate autobus do Cairnsa odakle nastavljate put avionom prema Južnoj Americi. Opcija ima mnogo, a kako smo i ranije naveli – možete birati između 1328 aerodroma. Dakle, šest mjeseci provoda je pred vama.

Izvor: Dnevnik.hr