Jedna od najgorih stvari koju možete uraditi kada ste ljuti je da odete na spavanje. Kad ste budni, imate priliku obraditi negativne emocije. Ali, ako odete na spavanje, one mogu samo postati veće.

Mnogo je razloga da na spavanje ne idete kada ste ljuti. Umjesto da se smirite, može se dogoditi da se osjećate još lošije.

Ljutnja remeti san

Poznato je da stres i teška osjećanja pokreću reakciju borbe ili bijega. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje mnogo teže. Takođe, dokazano je da poremećeni san može učiniti stvar još gorom i prouzrokovati još više bijesa.

Vjerojatno ćete se probuditi iscrpljeni umjesto odmorni. U ovom slučaju bijes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još više bijesa. To jednostavno postaje začarani krug.

Utječe na cjelokupno zdravlje

Naučnici su već utvrdili da kvalitet spavanja utiče na cjelokupno zdravlje. Spavanje obično djeluje kao “terapija preko noći”, tada se stabilizuju emocije kako bismo se idući dan mogli bolje nositi sa svojim osjećajima.

Ali, bijes i intenzivan stres mogu ugroziti ovaj proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijim ili uzrokujući neke druge simptome, piše Bright Side.

Teže je zaboraviti loša osjećanja

Istraživači tvrde da smo manje sposobni suzbiti negativno iskustvo ako odemo spavati odmah nakon što se ono dogodi. Spavanje povećava sve emocije, misli i probleme.

Kad spavamo, mozak obrađuje nove informacije i pohranjuje ih u kratkotrajno i dugotrajno pamćenje. Tokom spavanja ljutnja ulazi u naše dugotrajno pamćenje i može imati dugotrajan efekt.

Toksični obrazac

Odlazak u krevet s ljutnjom sigurno uništava raspoloženje, ali i uspostavlja toksični obrazac. Na kraju, vrijeme spavanja počinjete povezivati s ljutnjom umjesto s utjehom. Ako se to redovno ponavlja, može prerasti u ozbiljan problem.

 

 

 

 

 

Izvor: N1