Dok se Italija priprema da izađe iz prvog i najopsežnijeg zatvaranja zemlje zbog krona virusa na Zapadu, sve je jasnije da je nešto strašno pošlo po zlu u Lombardiji, najteže pogođenom regionu u najteže pogođenoj zemlji u Evropi.

Italija je imala lošu sreću da bude prva zapadna država koja je stradala od pandemije, a sa ukupno 26.000 smrtnih slučajeva zaostaje za samo SAD u globalnom broju smrti, konstatuje AP.

Virolozi i epidemiolozi kažu da će godinama biti proučavano kako je sve krenulo naopako, s obzirom na to kako je epidemija preplavila medicinski sistem koji se smatra jednim od najboljih u Evropi. U susjednom Venetu, situacija je bila znatno bolje kontolisana.

Tužioci sada odlučuju hoće li podnijeti tužbe za stotine mrtvih u staračkim domovima, od kojih mnogi nisu ni uračunati u službenu evidenciju umrlih u Lombardiji koja iznosi 13.269 ljudi.

Prvi slučaj u Italiji zabilježen je 21. februara, u vrijeme kada je Svjetska zdravstvena organizacija još uvek insistirala na tome da se virus može “kontrolisati” i da nije ni približno tako zarazan kao grip.

Ni poslije toga, ljekari nisu razumjeli neobične načine na koje se Kovid-19 mogao manifestovati, dok stanje nekih pacijenata rapidno pogoršavalo i nisu mogli da dišu sami.

“Postojale su kliničke informacije koje mi nismo imali”, rekao je doktor Mauricio Marvisi, pneumolog u privatnoj klinici San Camilo u teško pogođenoj Kremoni. Italija je bila primorana da se oslanja na kućnu njegu dijelom i zbog svog niskog kapaciteta intenzivne njege. Nakon godina smanjenja budžeta, Italija je došla u situaciju da ima 8,6 kreveta na 100.000 ljudi, što je ispod prosjeka od 15,9 u razvijenim zemljama prema Organizaciji za ekonomsku Saradnju i razvoj.

Oko 20.000 italijanskog medicinskog osoblja je inficirano, a 150 ljekara je umrlo.

Dva dana nakon što je Italija registrovala svoj prvi slučaj u lombardijskom okrugu Lodi, i uvela karantin u 10 gradova, registrovan je još jedan pozitivan slučaj udaljen više od sat vremena vožnje u mjestu Alzano u provinciji Bergamo.

Do 2. marta, Vrhovni zdravstveni institut preporučio je da Alzano i obližnji Nembro budu stavljeni u karantin, kao gradovi u Lodiju. Ali vlasti nisu primjenile tu preporuku, dozvoljavajući da se infekcija širi sve dok cijela Lombardija nije zatvorena 7. marta.

U Lombardiji živi jedna šestina od 60 miliona stanovnika Italije i najgušsće je naseljena regija, u kojoj se nalaze poslovna prestonica Milano i industrijsko srce zemlje. Lombardija takođe ima više ljudi starijih od 65 godina nego bilo koji drugi region, kao i 20 odsto italijanskih staračkih domova, što je bila demografska bomba za vrijeme Kovid-19.

“Gledajući unazad, očigledno je da je trebalo da uvedemo potpuni karantin u Lombardiji, svi kod kucće i niko ne izlazi”, rekao je Andrea Krisanti, mikrobiolog i virolog koji savjetuje regionalnu vladu Veneta.

Ali priznao je koliko je to bilo teško s obzirom na ogromnu ulogu Lombardije u italijanskoj ekonomiji.

“Verovatno iz političkih razloga to nije učinjeno”, rekao je Krisanti novinarima.

 

 

Izvor: Tanjug