Врхунски тактички потез – Швајцарски тенисер је направио паузу од шест месеци и вратио се у никад јачем стилу са три везана трофеја на старту сезоне.

Најтрофејнији тенисер у историји Роџер Федерер (18 Грен слем титула) поново је у врху светског тениса, иако ускоро пуни 36 година.

После паузе од шест месеци вратио се на прави начин и искористио прилику да освоји три везана трофеја – Аустралијан опен, и мастерсе Индијан Велс и Мајами.

Сви су половином прошле године већ отписали времешног шампиона, који је узео само једну Грен Слем титулу после 30. рођендана, а последњих година није био близу да се домогне због доминације Новака Ђоковића и донекле Рафаела Надала.

Ипак, Швајцарац је врхунски узвратио ударац када се најмање очекивало. Извео је најбољи могући потез. Због повреде леђа, са којом се доста мучио и губио неке мечеве, одлучио је да направи дужу паузу, што тенисери избегавају ако баш не мора (губе се бодови, испада се из ритма такмичења и др).

Узео је шест месеци одмора да се залечи, одмори и психолошки припреми за наставак каријере.

По многима је већ био отписан, а можда је то мало опустило јавност, као и водеће играче Новака Ђоковића и Ендија Марија који су се у финишу прошле сезоне добро истрошили у борби за прво место. Нико више није ни мислио о Федереру. Та борба их је сломила и уморила, тако да на старту нове сезоне нису били на свом нивоу.

А онда је уследио повратак шампиона.
Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Федерер је сачекао прави тренутак и вратио се у великом стилу. Тачно је одлично проценио кад треба да направи паузу и да пусти да паклени ритам турнира измори двојицу најбољих која су пропустила Мастерс у Мајамију због повреда (И Новак и Енди су имали повреде лакта)

Међутим, Федерер наставља са својим изненађењима. Сад је одлучио да направи врхунски тактички потез одн. нову паузу све до Ролан Гароса? Значи пропушта Мастерсе у Риму, Мадриду и Монте Карлу и спрема се за други Грен Слем сезоне.

У завршници Аустралијан опена, распричани Швајцарац је појаснио своју филозофију која му омогућава тениску дуговечност.

“Оно што можда никада нисте знали о мени је да сам ја увек у својој каријери правио веће паузе током сезоне, са потпуним изостанком тениских активности. Кад сам био на врхунцу својих успеха, дешавало се да – после Вимблдона, на крају сезоне – по 4-5 недеља не додирнем рекет, и то је доста бринуло тим људи око мене. Али, ја сам веома добро знао зашто то радим – а разлог је био – да бих дуже трајао у тенису. Није то питање само физичког стања, већ и умног, менталног. После таквих пауза сам имао велику жељу да радим, да се припремам за предстојећу сезону – бивао сам свеж за наредна искушења. У том смислу, пауза коју сам имао прошле године ми је веома добро дошла – и то је био промишљен потез, нешто што – као што сте чули – представља рутину у мојој каријери. Како време иде, тако се и чешће одлучујем да по том приступу адаптирам моја очекивања и стратегију за наредну сезону. Сигурно се више никада неће десити да играм по 27 турнира у сезони. Оно што би требало да буде оптимално у наредном периоду би било ближе бројци од неких 18 турнира, горе-доле, и мислим да је то циљ коме ћу реално моћи и желети да се посветим до краја моје каријере.”

Многи кажу да је решио да дође до 19. слема у каријери чиме би постао недодирљив. Видећемо да ли ће то бити опробана тактика која је ове сезоне донела већ три трофеја.

Извор и фото: Телеграф